02.07.2021

В писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, министъра на икономиката Кирил Петков, министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов, и зам.-министър председателя по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) отчита, че в българското общество има временно успокоение от КОВИД кризата, продиктувано от намалелия брой заразени хора през летния сезон. Едновременно с това, процентът на ваксинирани български граждани е най-нисък в Европейския съюз.

Според БАЗФ това означава, че следва да се търсят допълнителни стимули и мерки за насърчаване на българските граждани да се ваксинират и да не се допуска нова пандемична вълна и принудително затваряне на спортните центрове, хранителни и питейни заведения и хотели, след приключване на летния сезон.

По данни на Министерство на здравеопазването, страната ни разполага с приблизителен брой от 2 млн. ваксини на склад, но считаме че процесът на ваксиниране на българските граждани се нуждае от нови мерки и кампании за повишаване броя на ваксинираните лица.

В тази връзка, БАЗФ подкрепя предложението на Националния борд по туризъм и Конфедерация на българския туристически бизнес, за стимулиране на български граждани да се ваксинират, включително чрез еднократен финансов ваучер в размер до 100 лв., който да бъде използван по лична преценка за спортни или туристически дейности.

Финансовата тежест за бюджета при условие, че се повиши броят на ваксинираните лица с 1 млн. души в резултат на кампания за стимулиране чрез ваучери би струвала между 50 и 100 млн. лева, което е пренебрежимо малък разход, съпоставимо с разходите за лечение на заболели граждани и икономическите и социални компенсации за затваряните административно бизнеси.

Българската асоциация за здраве и фитнес ще продължава и занапред да подкрепя държавата в усилията й за възстановяване и поддържане здравето на хората и ограничаване рисковете от нова пандемична вълна.

Дата: 02.07.2021

Източник: БАЗФ

Прочетено: 1480