19.07.2021

Целите, които си поставя Брюксел за Зелен преход, са прекалено амбициозни, а срокът, в който Европейската комисия иска мерките да бъдат приети и изпълнени, е прекалено кратък, смята Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България. Пред Bloomberg TV Bulgaria той коментира, че консенсус по темата трудно ще бъде постигнат и това си личи от моменталната реакция на Полша, която поиска Европейският съюз да “плати сметката” за затварянето на ТЕЦ на територията на страната.

“В рамките на 30 години Европейският съюз успя да намали нетните емисии с 20%, а сега иска за още 10 години да ги намали с 35%, което е изключително трудно да стане”, каза гостът.

Според Рашев тежката индустрия в Европа или е изчезнала, или е преместена извън територията на континента, или е разположена в Източна Европа. В Европейския съюз всички евтини и базисни мерки за енергийна ефективност са взети. Комбинацията от тези два фактора е причината за последните три десетилетия въглеродните емисии да спаднат с 20%. 

Но за следващите 10 години Европа трябва да успее да надгради постигнатото за 30 години - това, според Боян Рашев, е красива, но утопична мечта.

“Индустриите реагират остро, но този път казват истината”, добави той.

Експертът е категоричен, че на този етап Европейският съюз иска да продължи да става по-богат, но без вече да се налага да използва енергия или с други думи - усилия. Всички предложения на Европейската комисия водят до това енергията да стане много скъпа, а ефектът от тези мерки основно ще удари крайния потребител, каза още той.

“Цената на тока ще експлодира, а тази на газа също не е ниска. Причината за това е огромното потребление на газ в Китай и Япония, а в Европа в момента се опитваме да заместим топлоелектрическите централи с природен газ. Другата алтернатива на ТЕЦ е биомасата, но тя има дори по-голям въглероден отпечатък от лигнитните въглища, а дава по-малко енергия от тях“, обясни Рашев. 

По темата, че Франция отказва да приеме налагането на електромобилите, той коментира, че те в действителност нямат никаква пазарна сила. 

“В България електрическите автомобили са рядкост, което показва колко търсени са в действителност. От 10 години планирам да си купя такава кола, но така и не го правя, защото просто няма достатъчно добра оферта”, каза още гостът.

Ако купуването на електрическите автомобили не е било изкуствено стимулиранo чрез държавна намеса, то пазарът много бързо е щял да покаже, че търсене за такива коли няма, уточни той. 

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Дата: 19.07.2021

Източник: www.investor.bg

Прочетено: 1527