25.09.2021

Мярката 60/40 се удължава до края на годината, стана ясно по време на среща на национално представителните работодателски и синдикални организации с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, проведена на 24 септември. В срещата участва и председателят на БСК Добри Митрев.

Работодателските организации настояват фирмите, които имат спад на оборота 20%, да получат компенсация в размер на 40% от разходите за заплати и осигуровки, като за база се взима доходът за юли, а не за април. След промяната на мярката на 50/50 при 30% спад на приходите и 60/40 при над 40% спад, практически много фирми бяха изключени от обсега на помощта. Засега правителството отказава да възприеме предложената от работодателите промяна, а като причина се посочва необходимостта от нова нотификация от Европейската комисия.

Участниците в срещата обсъдиха и компенсациите за скъпата електроенергия за небитовите потребители, вкл. за болници, детски градини и училища. Работодателските организации настояват компенсациите да са за всички, а не само за фирмите на загуба.

Дата: 25.09.2021

Източник: БСК

Прочетено: 4111