02.11.2021

Кръговата икономика може да реши проблеми като замърсяванията или затруднения при доставките

Автомобилът е искрящ и елегантен, както много други модели автомобили. Но в малкия електрически автомобил, който BMW представи на тазгодишното автомобилно изложение IAA, се крие концентрираното бъдеще: след няколко години базираният в Мюнхен производител може да произвежда своите автомобили по нов начин - от отпадъци.

Разбира се, никой не трябва да нарича колата "камион за боклук". Официалното име звучи много по-добре. "I Vision Circular" е това. BMW създаде автомобил, който се състои почти изцяло от материали, които лесно се рециклират или които вече са били използвани повторно. Това ще бъде първият напълно циркулярен автомобил на групата (продукт от кръговата икономика, б. ред.).

За сравнение: в конвенционалните модели само около една трета от материалите се използват повторно. Останалите трябва да бъдат изгаряни или изхвърлени.Това е екологично и икономически безсмислено явление в световната икономика: всяка година хората извличат от земята повече от 100 млрд. тона суровини като нефт, газ и метали. Според тазгодишния Circularity Gap Report само 8,6% от всичко това се използва повторно. Ако беше възможно да се възстановят оригиналните вещества от отпадъците, редица проблеми, като замърсяване на околната среда или затруднения при доставките, биха могли да бъдат елиминирани, а климатът - да бъде защитен.

Да погледнем какво се случва с икономическия двигател на еврозоната - Германия, известна като нацията на сепараторите за отпадъци. Но Федералната република е далеч от истинската кръгова икономика (CE). Докато съседните страни като Нидерландия разработват цели кръгови стратегии, определят квоти и цели, Германия рискува да пропусне пазар за милиарди долари. Да не говорим за България.

Кръговата икономика може да достигне пазарен обем от до 200 млрд. евро само в Германия до 2030 г. За Европа става дума за до 800 млрд. евро, става ясно от ексклузивни изчисления на управленската консултантска компания BCG за Handelsblatt.

Защо този потенциал не се използва? Простият отговор: защото досега не си е струвало. В продължение на десетилетия глобалният икономически модел бе насочен към добива на суровини от земята. Това бе ефективно и сравнително евтино.

"Досега кръговата икономика не бе привлекателна заради разходите ѝ. В момента компаниите работят предимно с най-евтиния възможен материал", казва експертът от BCG Александър Майер цум Фелде. Но това се променя - защото наличието и достъпът до ресурси се превръщат в един от най-големите бизнес рискове за индустрията. Това се вижда ясно и от сегашната икономика на дефицита. Компаниите трябва да поемат огромни допълнителни разходи за спешно необходимите суровини, защото цените им се покачват до небето.

Изведнъж отново става ясно каквa всъщност е истината: Германия почти няма суровини. С енергийния преход зависимостта от внос на суровини отново се увеличава значително. Независимо дали става дума за литий, кобалт и никел за производството на батерии за електрически автомобили, редкоземни елементи за вятърни турбини или мед и алуминий за разширяване на енергийната мрежа - една климатично неутрална Германия се нуждае от огромни количества от тези метали.

Изведнъж обаче болезнено става ясно нещо, което принципно се знае от векове - Германия почти няма суровини. А на фона на енергийния преход зависимостта от вноса на суровини отново се увеличава значително. Независимо дали става дума за литий, кобалт и никел за производството на батерии за електрически автомобили, редкоземни елементи за вятърни турбини или мед и алуминий за разширяване на енергийната мрежа - една климатично неутрална Германия се нуждае от огромни количества от тези метали. При това суровините отдавна са в страната - те са в пластмасата, батериите, опаковките и дори във въздуха. Кръговата икономика може да даде на компаниите постоянен достъп до важни материали.

Според BCG това ще изисква инвестиции от 50 до 60 млрд. евро до 2040 г. "Това ще направи възможна действителната икономика на рециклиране до 75% за много материали в Германия", казва Майер цум Фелде. Освен това ще бъдат създадени над милион допълнителни работни места.

Осигуряването на суровините и опазването на климата вървят ръка за ръка. Според изчисленията на фондация Ellen McArthur кръговата икономика има потенциал да намали потреблението на CO2 с 45%. Например, ако химическата промишленост вече не получава въглерода си от нефт и газ, а от стари пластмаси, растения или дори от самия CO2.

"С кръговата икономика можем да разделим растежа и потреблението на ресурси", казва главният изпълнителен директор на BASF Мартин Брудермюлер.Но сме далеч от това. Понастоящем делът на действителната икономика на рециклиране в Германия е само около 12% от всички използвани суровини - и това само благодарение на връщащите се бутилки и отпадъчна хартия. "Германия е световният шампион по рециклиране и има най-добрата инфраструктура за управление на отпадъците. Що се отнася до кръговата икономика, ние сме в средата", казва Хенинг Вилтс от Вуперталския институт за климат, околна среда и енергия.

Все повече и повече продукти наистина могат да се рециклират, но все пак завършват в инсинератора или се превръщат от бутилки за напитки в контейнери за шампоан, които се озовават на депото, след като са били използвани веднъж. Напредък? Никакъв. Ръстът на кръговата икономика в Германия е само 0,1% годишно. Въпреки това растящата цена на CO2, по-строгите климатични цели и настоящата криза на пазара на суровини могат да променят това. "Това е голям шок за много компании в момента", казва Вилтс.

Химическата индустрия е изправена пред промяна

Химическата индустрия, третият по големина отрасъл на икономиката в Германия, е изправена пред особени предизвикателства. В продължение на години почти нищо не се направи за развитието на кръгови материални потоци, които биха могли да сложат край на стария свят на "пренасяне, обработка, изхвърляне". Но за мениджърите е ясно: "Химията трябва да се промени значително – далеч от петрола и по-близо до зелените суровини и екоенергията", казва Маркус Щайлеман, главен изпълнителен директор на производителя на пластмаси Covestro.Щайлеман иска Covestro да премине изцяло към кръгова икономика и да избяга далеч от петрола и газа. Това на теория е просто: химията всъщност се нуждае само от въглерода, който е основата за по-нататъшна преработка в пластмаса и други химически продукти. От десетилетия се добива от нефт и газ.

Снопове от медни кабели за рециклиране. Снимка: Bloomberg

Препъникамъкът при рециклирането на пластмасте е тяхното естество: тъй като те обикновено се състоят от смес, имаме нужда от сложно и енергоемко химическо рециклиране. Но технологиите постигат голям напредък и в тази област. Ето защо Щайлеман вижда напълно различни спирачки в кръговата икономика: "Най-голямото предизвикателство е, че имаме работа с цялостна трансформация, промяна на парадигмата", казва мениджърът. "Бизнесът и обществото трябва да променят поведението си и все още има нужда от много убеждаване, че това е необходимо и че се отплаща".

Батериите за електрически автомобили са новата мина

Колко полезна може да бъде функциониращата кръгова икономика става ясно не само когато става дума за пластмасови отпадъци. Електромобилността е отличен пример - и особено нейното сърце - батерията. За тях се извличат редица суровини (като метали) от земята при понякога съмнителни условия, и се транспортират до производствените центрове в Европа, Китай и САЩ.Би било много по-лесно и по-икономично да се възстановят веществата от използваните батерии. Ръководителят на европейския конгломерат за акумулаторни клетки Automotive Cell Company Ян Винсент твърди, че рециклирането е "новата мина". Повече от 95% от основните суровини могат да бъдат рециклирани от клетки, които вече са произведени.

В момента BASF разработва химичен процес, с който суровините за батериите могат да бъдат възстановени в много висока степен на чистота. Точно до новата производствена площадка на BASF в Шварцхайде в Източна Германия, групата изгражда и завод за рециклиране на използвани батерии.

В момента BASF разработва химически процес, с който суровините за батериите могат да бъдат възстановени в много висока степен на чистота. Точно до новата производствена площадка на BASF в Шварцхайде в Източна Германия групата изгражда и завод за рециклиране на използвани батерии.В момента едва ли някоя фабрика за акумулатори се строи без съответна преработвателна фабрика. Това се отнася както за Volkswagen в Залцгитер, така и за гигафабриката на шведския стартъп Northvolt. Шведите искат да извличат до 2030 г. половината от суровината за новите клетки от стар материал.

Кръговата икономика задвижва почти всеки отрасъл на икономиката. Концерните за потребителски стоки като Nestlé и Danone сега обединяват усилията си със системи за изхвърляния на отпадъци като Grüner Punkt, за да внедрят кръгова икономика на опаковъчния си бизнес. Unilever ще изравни веригата си за доставки по такъв начин, че от 2030 г. всички детергенти да не съдържат изкопаеми горива, а само възобновяеми суровини.

В германската икономика има достатъчно иновативна сила, убеден е експертът от BCG Майер цум Фелде. Въпреки това страната е заплашена да загуби състезанието. Предупреждението е и в посока на политиците: експертите в Берлин и Брюксел по-специално са подредили въпроса твърде ниско в дневния си ред. Хенинг Вилтс от института Вупертал е разочарован: "Имаме програми за всичко възможно, за да избегнем отпадъците, да увеличим ефективността на ресурсите, да избегнем разхищаването на храни. Но никъде не е регулирана отговорността за кръговата икономика", казва той.

Темата за зелената икономика ще бъде част от събитието Investor 20 на 2 ноември, в което ще се включат водещи експерти и анализатори в едни от най-важните сектори. Възможно ли е и как светът ще постигне въглеродна неутралност и дали амбициозните екоцели не са твърде амбициозни са сред въпросите, които ще търсят отговор по време на дискусията.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки и ще се излъчва на живо в платформата Investor Media Pro, в Investor.bg и на facebook страниците на Investor Media Group.

автор: Бойчо Попов

Дата: 02.11.2021

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2159