02.11.2021

Промишлената активност в еврозоната продължи да се разраства през октомври, но с най-слабо темпо от осем месец насам, като логистичните и проблемите с веригите на доставки причиниха рязко повишаване на производствените цени и заплашват да забавят икономическия растеж в края на годината, показват окончателни данните от последното бизнес проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс спадна през октомври до 8-месечно дъно от 58,3 пункта спрямо 58,6 пункта през септември и под предварителен индекс на ниво от 58,5 пункта. Това е най-слабата експанзия в промишлената активност на еврозоната от февруари 2021 г. насам.

Продължаващите прекъсвания на доставките и предлагането, причинени от коронавирусната пандемия, заедно с недостига на шофьори на транспортни камиони, доведоха до недостиг на продукти и накараха предприятията да се борят да получат суровините, от които се нуждаят.

Индексът PMI, измерващ само промишленото производство, на който се гледа като на добър ориентир за икономическото здраве, спадна до 53,3 от 55,6 месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от юни 2020 година. 

"Производителите в еврозоната съобщиха за влошаване на ситуацията при веригите на доставки през октомври, което рязко ограничи растежа на производството през миналия месец", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

"Средните срокове за доставка на суровини се удължиха с третото най-голямо темпо в близо 25-годишната история на проучването, тъй като компаниите съобщават, че търсенето отново изпреварва предлагането при мнозинството суровини и компоненти", допълни той.

Този недостиг пък накара доставчиците да повишат цените, като PMI индексът на цените на суровините се покачи през октомври до 89,5 от 86,9 през септември - рекорден връх на индекса от началото на PMI проучването, започнало в средата на 1997 година.

Сред четирите големите европейски икономики, промишлените PMI индекси на Германия и Франция се понижиха през октомври до деветмесечни дъна, докато растежът на производствената дейност в Испания беше най-бавният от седем месеца, като само промишленият PMI индекс на Италия нарасна изненадващо силно спрямо предходния месец.

Производственият PMI на Германия спадна до 57,8 от 58,4 пункта през септември, на Франция - до 53,6 пункта през октомври от 55,0 месец по-рано и на Испания - до 57,4 от 58,1 пункта.

Единствено промишленият PMI индекс на Италия се повиши през октомври до 61,1 пункта от 59,7 пункта през септември, достигайки третото си най-високо ниво в историята на това проучване.

Дата: 02.11.2021

Източник: БНР

Прочетено: 2332