01.12.2021

Хора с увреждания, членове на трудово-производителни кооперации към НС на ТПК и техните семейства, могат да се възползват безплатно от услугите на Дневен център “Жеравна” – град Банкя. Съюзът е отделил 150 кв. м пространство за Центъра в най-хубавата си и модерна рехабилитационна база в Националния профилактично-възстановителен център „Жеравна“ – гр. Банкя.  

Въпреки краткото си съществуване, центърът е предоставил подкрепа на над 160 лица. В него потребителите могат да се възползват от професионална медицинска и психологическа подкрепа за по-добрата адаптация на пазара на труда.

Сред предоставените услуги са: Интегрирани подходи за мотивиране и насърчаване участието на пазара на труда на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейства /деца с увреждания, пълнолетни лица с увреждания; Мотивационна и/или психологическа подкрепа за лицата и децата с увреждания и техните семейства, според нуждите и потребностите на „отделния човек”; Психологическо, социално, правно, здравно, трудово и друго консултиране на хората с увреждания и младежите и техните семейства и др; Преодоляване на дискриминационни нагласи при наемането на хора с увреждания.

Дневният център извършва ежегоден мониторинг на хората с увреждания, работещи в системата на НС на ТПК. Това предоставя възможност за надграждане на резултатите от социалната и трудова рехабилитация на всеки, работещ човек с увреждане или член на неговото семейство.

В центъра работят квалифицирани специалисти, които се грижат за установяване на социалния статус на потребителите на Центъра, откриват различните социални бариери и помагат за тяхното преодоляване. Експертите се грижат за включване в конкретни социално-интеграционни и социално-рехабилитационни дейности, а също така работят за установяване на кариерния капацитет и потенциала за личностно развитие, съставят план-програма за всяко лице с потребности от обучение и включва в подходящите курсове.

Дневният център се реализира по Проект „НС на ТПК - равни шансове” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.011-0011-C01. В рамките на проекта пространството е пригодено за разнообразните нужди на своите потребители. Обособени са 2 зали, които могат да бъдат използвани както поотделно, така и като 1 голяма зала чрез динамично преграждане. Към тях центърът използва и покрита, просторна веранда, която може да се използва и през зимата. Има разнообразно, съвременно оборудване и обзавеждане, чрез което могат да се развият широк спектър дейности - от комфортна атмосфера с мека мебел за психологическа профилактика, през лечебна физкултура, чаетерапия, обучения, театър, кино и др.

НС но ТПК осъществява и изследователско-аналитична дейност и обществени мероприятия, насочени към преодоляване на предразсъдъците при наемане на хора с увреждания, фокусиране на общественото внимание върху позитивното представяне на работата на хората с увреждания и възможностите за устойчиво развитие в контекста на социалната и солидарна икономика на социалното предприемачество.

През годините някои от най-големите специализирани кооперации са осигурявали повече от 1000 работни места за хора с различни увреждания. Днес в системата на НС на ТПК изпълняват своята социална роля 20 специализирани кооперации за хора с увреждания. Грижата за социална и трудова интеграция и рехабилитация на техните служители, фокусира усилията на съюза към обособяването на този Дневен център.

Вижте повече на www. zaedno.tpk.coop

Дата: 01.12.2021

Източник: НС на ТПК

Прочетено: 1239