22.12.2021

Уважаеми министри, депутати, експерти в Народното събрание и извън него, Не знаем колко пъти целият туристически бранш и всички браншови организации, трябва да повторим по всички възможни начини, че няма нищо по-нормално, в европейски мащаб, туристическият бранш да работи с диференцирана ставка ДДС. По принцип! А не заради пандемията от Covid-19 или заради някакви други форсмажорни обстоятелства. Страните в Европа, които отдавна искаме да настигнем по стандарт на живот, доходи, качество на предлаганата услуга, интерес към продукта и т.н. отдавна са осъзнали, че няма по-спэ аведливо и реално решение, от това един сектор да работи с по-различни условия от гледна точка на данъчното законодателство. 

Няма да изброяваме страните, в които хотели и ресторанти работят от години с намалено ДДС, а в условия на пандемия ДДС бе намалено допълнително, като антикризисна мярка. Тук, в България, всичко е "на парче", от днес за утре, в последния момент. Свикнали сме, но не е редно! 

А всички ние искаме промяна!!! 

Дотук оцеляхме, някои от нас. Въпреки вас! 

Намалената ставка за ДДС изтича в края на годината, което е след седмица. И въпреки подадените сигнали и очакванията днес да се гласува удължаването й в Парламента, това не се случи. 

Настояваме, за пореден път, за спешно гласуване за запазване на диференцираната ставка от 9% ДДС за хотели и ресторанти, като постоянна и безсрочна мярка!

Дата: 22.12.2021

Източник: Сдружение на заведенията в България

Прочетено: 2182