12.01.2022

Новата година дойде и с нови банкови такси на повечето услуги. От първи януари това сториха почти всички банки, като най-рязко е повишението в таксите за обслужване на гише. Увеличение има и при таксата за теглене на пари в брой от банкомат.

Какви са аргументите на банките за това?

Поскъпването на тези такси е далеч по-малко от това на газа и електроенергията. В последните 15 години банковите такси неизменно вървят нагоре, като обяснението е цялостното поскъпване на живота, а разходите на финансовите институции също постоянно нарастват – коментира финансовият анализатор Тихомир Тошев.

Банките реализират приходите си по два начина – от отпусканите кредити и такси за услуги, припомни той.

За съжаление, в България сме на последно мято в ЕС по дигитално ползване на банкови услуги, като изоставаме и от страни извън съюза, като Сърбия например. Насочвайки се повече към електронните разплащания можем да избегнем повечето поскъпвания на редица такси, налагани при касовото обслужване или кешово разплащане, посочи финансовият анализатор.

Освен това почти всички банки предлагат и пакетни услуги на изгодни цени, които обаче всеки потребител да прецени според потребностите си.

Същевременно изборът на институции е достатъчно конкурентен и потребителят може да калкулира къде му е по-изгодно да държи парите си, обясни Тихомир Тошев.

Всеки може да поиска откриването на сметка с основни операции, което ще му спести повечето други разходи, ако ползва услугите поотделно. Освен това българските граждани трябва все повече да се насочват към онлайн банкирането и дигиталните разплащания, каквато е световната тенденция - категоричен е финансовият експерт.

Чуйте повече ТУК.

Дата: 12.01.2022

Източник: "Радио Пловдив"

Прочетено: 2804