22.02.2018

Информационни системи, разчитащи на изкуствен интелект, IoT устройства, решения за усъвършенствана кибер защита, са победители в традиционния конкурс на ICT Media и Банка ДСК.

Общо 10 награди бяха връчени на най-успешните и иновативни ИТ проекти в България и чужбина, представени в традиционния конкурс, организиран за четиринадесета година от ICT Media и за десети пореден път подкрепен от Банка ДСК.

В оспорваната надпревара през 2017 г. се включиха общо 25 ИТ проекта, 11 от които са реализирани в публичния сектор, а останалите 14 кандидатури са от корпоративния. Тази година журито излъчи победители в общо 9 категории, включително „Централна администрация", „Общинска администрация“, „Здравеопазване“, „Образование“, „Транспорт и логистика“, „Промишленост“, „Банки“, "ИТ и аутсорсинг" и "Телекомуникационни и комунални услуги".

Десетата специална награда бе определена от членовете на комисията за използване на иновативна технология. Церемонията по награждаването на победителите от конкурса „ИТ проект на годината“ се състоя на 21 февруари 2017 г. в Гранд Хотел София, като освен от Банка ДСК, събитието бе подкрепено от EU Consult и Dicota.

Наградените в публичния сектор

Отличието в категория информационни системи за централната администрация бе присъдено на проекта за изграждане на информационна система „Макроикономическа статистика - Финансова статистика и нефинансови национални сметки" на Националния статистически институт (НСИ). Проектът, реализиран от „Скейл Фокус”, oсигуряване надеждна статистическа информация за икономическото, социалното и демографското развитие и за околната среда на национално и регионално равнище и въвежда иновативни електронни услуги. Наградата за първо място в категорията бе връчена от Атанас Темелков, председател на Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) на д-р Богдан Богданов, зам.-председател на НСИ.

д-р Богдан Богданов, зам.-председател на НСИ, получи отличието от Атанас Темелков, председател на Държавна агенция

„Публичният сектор има капацитет и може да постига резултати в е-управлението със значим обществен ефект. Постижението на екипа на НСИ и на техните партньори заслужава висока оценка, защото отразява новия подход в мисленето за електронното управление – очакваните ползи от реализацията на проекта са свързани не само с конкретната институция, но реално с целия публичен сектор и с нуждите на бизнеса“, коментира председателят на ДАЕУ Атанас Темелков, след като отличи победителя в категорията „Централна администрация“. По думите му, проектът е демонстрация на основните преимущества на всяко работещо решение в областта на електронното управление - по-голяма ефективност на работните процеси, по-малко време за предоставяне на услугата, съвместимост на решенията и надеждност на резултатите.

"Имам честта да приема тази награда, за което благодаря на журито и на организаторите. Аз съм зам.-председател на НСИ и отговарям за дейността на Дирекция “Макроикономическа статистика”. В нея има два отдела - “Финансова статистика” и “Нефинансови сметки на статистиката”, заяви д-р Богдан Богданов. - Вероятно на много малко хора това говори нещо, затова ще направя едно уточнение – това са статистиките, които произвеждат данните за БВП на нашата страна с всички компоненти. Съответно, параметрите за държавния бюджет и по-специално – дефицита и дълга. Вече разбирате колко е важна тази работа. Фирмата „Скейл Фокус” успя да направи работата на нашите експерти много по-ефективна и ефикасна. Това са едни прекрасни млади хора. Дано имаме късмета отново да работим с тях и дано такива млади хора останат в страната и да работят за България."

Даниела Улямова, Банка ДСК, даде наградата за ИТ проект в общинска администраия на Красимир Стойчев, зам. кмет по „Финанси, бюджет и икономика“ на Община Бургас

С най-много точки на първо място в категория „Общинска администрация“ e проектът за интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас, който включва няколко компонента – ГИС базирана информационна система и мобилно приложение, хардуерно оборудване и мониторингови станции. ТехноЛогика е разработила и внедрила информационната система за управление на водите и мобилното приложение, Контракс е доставчик на хардуерното оборудване за системата, а Орион Инвайрмънт е доставила и монтирала мониторинговото оборудване на водните басейни на територията на общината. Отличието бе дадено от Даниела Улямова, началник управление „Информационна трансформация, направление ИТ и операции“ в Банка ДСК, на Красимир Стойчев, зам. кмет по „Финанси, бюджет и икономика“ на Община Бургас.

10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

Победител в категория „Здравеопазване“ е проектът за изработване на специализиран софтуер за единна национална платформа за търговия с лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България. Проектът в Министерството на здравеопазването е реализиран от „Контракс“, като според предварителните разчети има огромен потенциал да спести милиони левове на българските данъкоплатци.

Христо Христов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България отличи проекта за е-търгове в Министерство на здравеопазването. Антон Господинов, дирекция „Обществени поръчки“ в МЗ прие наградата.

Отличието за иновативното решение бе връчено от Христо Христов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България на Антон Господинов, дирекция „Обществени поръчки“ в Министерството на здравеопазването.

Проектът в Телерик Академия, осъществен от „Телелинк“, бе отличен от Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на БАИТ. Наградата получи ИТ директора на Телерик Академия Сергей Билярски.

В категория „Образование“ наградата тази година бе присъдена на частна образователна институция, която с помощта на нова мрежова инфраструктура осигурява по-модерен и сигурен учебен процес. Проектът в Телерик Академия, осъществен от „Телелинк“, бе отличен от Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на БАИТ. Наградата получи ИТ директора на Телерик Академия Сергей Билярски.

Отличията при корпоративните ИТ проекти

10 български внедрявания с награди от конкурса „ИТ проект на 2017 г.“

Отличените ИТ проекти в корпоративния сектор

В категория „Транспорт и логистика“ победител е организация, която всяка година внедрява различни иновативни решения, а именно ДП „Пристанищна инфраструктура“. Тази година наградата се връчва заради комплексния проект за интегрирано внедряване и използване на SAP ERP 6.0 във всички бизнес процеси в ДППИ, включително свързване с досегашните ИТ системи на дружеството. Проектът е реализиран от Стемо. Ръководителят на проекта Анна Михнева-Натова, директор дирекция „Управление на проекти“ в ДППИ, получи отличието от Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Велик Занчев, зам.-министър на транспорта, ИТ и съобщенията, връчи наградата на Анна Михнева-Натова, директор дирекция „Управление на проекти“ в ДППИ.

С най-много гласове в категория "Промишленост" се класира проектът на Алкомет „Mиграция към Microsoft Navision 2017, внедряване на APS система и MES решение". Реализиран е съвместно от специалистите в „Алкомет“, Siemens Preactor и външен партньор. Отличието за внедряването бе дадена на Георги Апостолов, ръководител на отдел „Информационно обслужване“ в Алкомет, от Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), връчи отличието на Георги Апостолов , ръководител на отдел „Информационно обслужване“ в Алкомет

В категория „Банки“ победител е проект за пилотно използване на иновативна технология за идентификация на потребителя, включително чрез биометрика, а именно пилотната интеграция на Evrotrust в Societe Generale Експресбанк. Павел Гарчев, ръководител „Дигитално банкиране“ в SG Expressbank, получи наградата от Жени Бонева, заместник-председател на Управителния съвет и председател на Комитета по членство на ISACA Sofia Chapter, както и председател на журито, определило победителите в тазгодишното издание на конкурса.

Павел Гарчев, ръководител „Дигитално банкиране“ в SG Expressbank, получи наградата от Жени Бонева, ISACA Sofia Chapter

Наградата в категория “ИТ и аутсорсинг услуги" взе GfK България за проекта, централизирал ИТ услугите в GfK на региона CEE-META в софийския хъб на компанията. Проектът е реализиран от ИТ екипа на организацията под ръководството на Емил Джиновски, регионален ИТ директор на GfK България. Именно той получи статуетка за първото място в категорията от Стамен Кочков, председател на Управителния съвет на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Стамен Кочков, председател на УС на БАСКОМ, отличи Емил Джиновски, регионален ИТ директор на GfK България за първото място в категорията проекти в

Интересен проект бе отличен в категория „Телекомуникационни и комунални услуги“. Решението за двустъпково удостоверяване на мобилните потребители е на българската фирма ICN и е внедрено в няколко големи телеком оператори в света. Първото място бе заради реализацията на ActiveAuth в Националния телеком на Шри Ланка (SLT). Плакет и грамота от името на SLT получи Георги Кръстев, търговски директор на ICN. Те бяха връчени от Владимир Владков, издател на Computerworld.

Плакет и грамота от името на SLT получи Георги Кръстев, търговски директор на ICN. Те бяха връчени от Владимир Владков, издател на Computerworld.

През тази година журито реши да връчи и специална награда за проект, отличил се със своята иновативност. Тя бе присъдена на Медицинския комплекс „Д-р Щерев“, заради внедрения от Progress чатбот с изкуствен интелект. Иван Тодоров, председател на Съвета на директорите на МК „Д-р Щерев“ получи отличието от Владимир Владков, издател на Computerworld.

Иван Тодоров, председател на Съвета на директорите на МК „Д-р Щерев“ получи отличието от Владимир Владков, издател на Computerworld.

Комисия, излъчила победителите за 2017 г.

Председател на комисията, определила победителите в конкурса „ИТ проект на 2017 г.“, е Жени Бонева, заместник-председател на Управителния съвет и председател на Комитета по членство на ISACA Sofia Chapter. Членове на журито са:

  • Даниела Улямова, началник „управление „Информационна трансформация, Направление ИТ и операции“ в Банка ДСК,
  • Тотка Чернаева, началник отдел „Технологии на информационното общество“ в Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията,
  • Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ,
  • Румен Банов, член на управителния съвет на БАСКОМ,
  • Велизар Проданов, председател на управителния съвет на Българската асоциация по управление на проекти,
  • Георги Шарков, директор на Европейския софтуерен институт Център Източна Европа,
  • Владимир Владков, издател на Computerworld.
 

Дата: 22.02.2018

Източник: Computerworld.bg

Прочетено: 5098