02.02.2022

Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара, в „Бизнес старт”, 02.02.2022

Работата от разстояние като термин е въведен като уредба в Кодекса на труда през 2011 година и тази уредба до голяма степен е удовлетворяваща, каза Жасмина Саръиванова,  експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Правата на работещите home office са същите като на обичайното им работно място”, посочи Саръиванова.

Работодателите и работещите имат възможност да се договарят за детайлите относно работното място при дистанционната работа, за оборудването, например. Винаги могат да се подават сигнали в Инспекцията по труда, но има въпроси, които предстои да се обмислят много добре и чак тогава да се намесят трудовите инспектори.

От Главна инспекция по труда посочиха, че част от сигналите  са свързани с неспазване на регламентираното работното време и правото на почивка. Тук голяма роля трябва да имат „Човешки ресурси” в предприятията, които да създадат една добра организация на работния режим. Когато говорим за правото на изключване трябва да имаме няколко неща предвид.  Винаги може да има форсмажорни обстоятелства, които може да наложат обаждане извън работното време дали на работещия, дали на работодателя, посочи експертът.

„Хората успяха да се нагодят един към друг и в Българската стопанска камара не сме имали сигнали за нарушения”, каза Саръиванова.

Според нея е изключително важно по никакъв начин да не се нарушават човешките права, правото на личен живот, на лично пространство, а след това има доста технически възможности човек да бъде проследяван какво работи.

„Доста се обучихме как да продължим активната си работа и обществен живот и от друга страна на съхраним личното си пространство”.

Във връзка с въпроса дали работодателят трябва да осигури компютър или лаптоп на служителя Саръиванова каза, че казусите са най - различни, а най - доброто решение е работодателят и работещият да успеят да се договорят помежду си. Относно това чий ангажимент са разходите за интернет, отопление, електроенергия, когато се работи дистанционно, експертът посочи, че отново е най-добре да се направи преценката с работодателя.

„Работодателят може да поеме различни разходи, но точно тези конкретно трябва да се договорят. Доколко работещият сам консумира тези ресурси, които поема работодателя”, подчерта Саръиванова.

Още за това как ще ни проверяват при работа от вкъщи и каква е разликата между надзор и мониторинг на служителя може да гледате във видеото.

Дата: 02.02.2022

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1576