11.02.2022

През 2022 г. Центърът навършва 24 години от основаването си

25 000-ият курсист на Центъра за обучение по информационни и комунинационни технологии при Българската стопанска акамара е Ралица Николова – старши мрежови администратор в „Атос България компетънси център“.

За дейностите на Центъра Ралица разбира през 2016 г. от своя колега и бивш инструктор в Центъра Цветан Добруджалиев, по чиято препоръка се записва на курс за мрежи CCNA – Cisco certified network associate. Доволна от това обучение, отново се записва на курс по DevNet Associate през 2021 г. В годините Ралица препоръчва курсовете и на свои колеги, които също се обучават успешно в Центъра на БСК.

Освен високия професионализъм при подготовката, като едно от най-ползотворните неща, Ралица посочва присъственото обучение, комуникацията на живо с лектора и с хората в групата. Тя смята, че по този начин се обменя много ценна информация относно новостите и начина на работа. Според Ралица Николова, обучението в Центъра е изключително добре организирано, а инструкторът обръща индивидуално внимание на всеки и отделя време за най-малките детайли. “Обучението продължава дори след края на фиксираните часове, защото ставаме една общност, в която проблемите са общи, а лекторът е готов да помогне на всички, защото е безкрайно отдаден и си личи, че разбира и харесва работата си”, споделя Ралица.

Сега на Ралица й предстои трети курс CCNP and CCIE Enterprise Core ENCOR 350-401, който е подарък от ръководството на БСК по повод 24-годишнината от създаването на Центъра и като благодарност за доверието, което 32-годишната дама му гласува за своето професионално развитие и сертификация.

Центърът за обучение и консултации по информационни и комуникационни технологии на БСК вече 24 г. предлага обучение за работа с текстообработващи програми, електронни таблици, за изготвяне на презентации, работа с електронна поща, управление на проекти и др., с лицензия от Националната агенция за професионално образование и обучение (№200312048/02.10.2003 г.) 

От 22 години Центърът е и Сиско академия, която обучава за нивата CCNA и CCNP – специалист и професионалист за работа с мрежи, сигурност на мрежите, програмиране и автоматизиране на мрежите – DevNet и др. Инструкторите в Сиско академията са сертифицирани експерти по мрежи, преминали изпити и получили специализирана методическа подготовка за Сиско инструктори. За качеството на обучението в Сиско Академията на БСК говорят многобройните национални и международни награди: за най-добър инструктор в страната, за най-добър курсист в Европа, Близкия изток и Африка, за най-добър мениджмънт на мрежова академия и др. От април 2012 г. академията е и Център за обучение на инструктори (Instructor Training Center).

Сиско академията на БСК работи активно и с университети и професионални училища за откриване на академии при тях и за подготовка на инструктори по мрежи, като през 2019 г. бяха обучени над 90 преподаватели от средни училища в цялата страна по програмата „Сиско мрежова академия“. Участниците в обучението получиха и кредити за квалификация като педагогически специалисти (БСК е одобрена да предоставя обучение на педагогически специалисти със Заповед на Министъра на образованието РД 09-2753 от 14.07.2017 г.)

През учебните зали на Центъра, а през последните две години и онлайн, са преминали десетки хиляди корпоративни и индивидуални клиенти, като в много от случаите обучението стартира след тестване на нивото на желаещите да се включат в курсовете, а фирмените обучения се изготвят според спецификите на работата в конкретната организация. Клиентите на Центъра могат да разчитат и на експертна консултация за изготвяне на бизнес модели за изготвяне на фирмени данни, на шаблони за работа и др.

Признание за високото качество на обучение в Центъра са многобройните му клиенти, сред които са държавни и финансови институции, компани от различни сектори на икономиката, медии и др. Сред тях са: Административната прокуратура, Апелативната прокуратура, Върховната касационна прокуратура, Софийската градска прокуратура, МВнР, МВР, МИ, МО, МОСВ, ИА „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, Националният осигурителен институт, Националната агенция за професионално образование и обучение, Столична община, Комисията за финансов надзор, Агенцията по вписванията, Агенцията по кадастъра, Агенцията по заетостта, Дирекция „Национален строителен контрол”, Инспекторатът по образованието – София-град, АЕЦ-Козлодуй, „Актавис” ЕАД, Байер България ЕООД, „Балканфарма” АД, Банка „Биохим”, „Близу медиа енд Броуд бенд" ЕАД, „Бенакс”АД, Британското посолство, Булгартел, „Булстрад“ АД, Българската национална телевизия, Българската телекомуникационна компания, Вестникарска група „България”, Военномедицинската академия, „Германос Телеком България” АД, „Главболгарстрой“АД, „Дайхман търговия с обувки“ ЕООД, „Електрон прогрес”, „Електроразпределение“ ЕАД, Инфопартнерс ЕООД, Интраком България, „Каменица”АД, “КейбълТел”, Корпоративна банка, Корпусът на мира, „Космо България Мобайл” ЕАД, „Лукойл Нефтохим” АД - Бургас, „Лукойл Технолоджи Сервисиз България» ЕООД, „Метрополитен”АД, „МобилТел“ ЕАД, Националната здравноосигурителна каса, „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД, “Сименс Информейшън енд Комюникейшън” ЕООД, „Софарма” АД, „Софийска вода” АД, „Смарт Сис” ООД, SKF България, „Химкомплект”АД, хотел „Хемус“, „Шнайдер Електрик“ ЕООД „ЧЕЗ България“ ЕАД и др.

През всички тези години ключов критерий за качеството на работата в Центъра е била реализацията на участниците в обучението след преминатия курс – прилагането на получените знания в рамките на настоящата им организация или откриването на нови професионални възможности. Обратната връзка, получавана от клиентите – както корпоративни, така и индивидуални, е, че влагането на труд, време и средства им е донесло успех, признание и удовлетворение от постигнатото, от новата реализация и, разбира се, от по-високия финансов стимул. Част от примерите за това, че обучението в Центъра променя живота, са тези на сервитьор и барман, които станаха търсени ИТ специалисти, на банкови служители, продавачи, куриери, строителни работници и др., които намериха новото си призвание в ИКТ сферата и вървят нагоре по кариерната стълбица. Много са и учениците, които, след като преминаха обучение в Сиско академията на БСК, веднага след завършване на средното си образование започнаха работа във водещи компании в страната и чужбина.

За БСК, като организация на работодателите, е изключително важно нейните членове да разполагат с образовани и квалифицирани служители, които са от ключово значение за успеха и конкурентноспособността на компаниите. БСК се старае да бъде във връзка с работодатели, които търсят качествена работна сила и да съдейства на успешно преминалите обучение да намерят достойно място за тяхна професионална реализация“, споделя директорът на Центъра Теодора Борисова.

Повече информация за ИКТ обученията и подробни програми можете да намерите на адрес https://educentre.bia-bg.com/. За контакти: educentre@bia-bg.com; тел. 0888 832172.

вж. СНИМКИ

Дата: 11.02.2022

Източник: БСК

Прочетено: 2532