11.02.2022

Киберсигурността – едно от най-важните предизвикателства на 21-ви век. Къде е България по отношение на проблемите, свързани с киберсигурността и как действа Законът за киберсигурност? Спазваме ли достатъчно добра киберхигиена?

В предаването "Законът и Темида" своя коментар по темата прави Ясен Танев – информационен анализатор, председател на БАРБС – Българска асоциация за развитие на Бизнес софтуер (член на БСК). Основател на дигитално читалище по Киберсигурност – Safer.bg, един от основателите на гражданската инициатива "Информационна прозрачност". С 20-годишен опит в индустрията за доставка на софтуерни решение в сферата на търговията, хотелиерство и ресторантьорство. Водещ експерт на БСК по проблемите на информационната сигурност и фискализацията.

Какво е киберзаплаха – "Това, което българският бизнес и държава трябва да осъзнаят, е, че светът се промени и се движи бързо към дигитализация. Започнахме да живеем и да се чувстваме дигитално, освен физически. И ако имаме хиляди години опит еволюция как да оцеляваме физически, то липсва опит как да бъдем дигитално сигурни. Това е въпросът на 2022 г. Малко хора осъзнават колко малко сме осъзнати."

Актуални заплахи към бизнес потребителите – "Те са широкоспектърни, защото престъпният свят се дигитализира много бързо и осъзна колко лесно може да печели на гърба на хората, които не са готови. В момента пощенските ни кутии са заляти ежедневно от имейл съобщения, в които има заложени капани. Като целта е тези капани да бъдат настъпени. Всичко има една-единствена цел – престъпникът от отсрещната страна, разчитайки на наивността на потребителя и на безотговорността на доставчика му на дигитална услуга, да се промъкне в неговото лично пространство и да започне да го експлоатира. Трябва да се научим, че дигиталните устройства са умни, но и много лесно могат да бъдат "зомбирани" и управлявани от някой друг."

Има ли законова рамка, която да дефинира защитата от киберпрестъпление – Да, но тази рамка не е адаптирана и за съжаление е изостанала. За съжаление броят на експертите у нас по тема киберсигурност в контекста на националната сигурност е много малък. В момента мисля, че хората, които се занимават с киберпрестъпления в България, не вярвам да достигат и стотина... Законодателството трябва да бъде осъвременено. Институции като МВР, ГДБОП и ДАНС трябва да започнат да работят равноправно и срещу дигиталните престъпления."

Държавната рамка в контекста на държавната администрация – "Мисля, че рамката е добре дефинирана. Една нерегулирана държава би носила огромен риск за гражданите. Държавната администрация има закони и наредба, които определят нейното поведение – Законът за електронно управление, Законът за киберсигурност и Наредбата за минимални изисквания за мрежова и информационна сигурност. Тези два закона и наредбата към тях са добро начало и новият министър на електронното управление ще има доста работа."

Чуйте цялото интервю от звуковия файл.

 

 

Дата: 11.02.2022

Източник: БНР

Прочетено: 1577