14.02.2022

Коментар на БСК

  1. Цени на газа и запаси в Европа:

През изминалата седмица фючърсите на газа с доставка през март се колебаеха между 72-79 евро на мегаватчас в холандския TTF, като приключват в петък на 77,6 евро за мегаватчас. Това ниво е по-ниско в сравнение с цените, наблюдавани в края на януари.

Трябва да се отбележи, че днес, 14 февруари, цената скочи до 83 евро за мегаватчас, след като миналия петък вечер бяха представени нови предупреждения за потенциален военен конфликт в Украйна. Цената на газа за договори през 2022 г. също нарасна и е вече в рамките между 81-85 евро за мегаватчас.

Запасите от газ в Европа намаляха до 34,4%, регистрирани този петък. Прогнозира се, че заедно с доставки на втечнен природен газ и, по-ниската необходимост от отопление, това количество би трябвало да е достатъчно за да покрие текущото потребление през този зимен сезон (при равни други условия).

Данните на Bruegel показват, че вносът на газ от Русия за Европа се е увеличил значително миналата седмица в сравнение с обемите, наблюдавани през януари (с около 25%). 

  1. По-нататъшно развитие на газовия пазар миналата седмица:

Проведеното заседание на енергийния съвет САЩ-ЕС миналата седмица не донесе никакви конкретни последващи действия, освен общо договорената позиция за двустранно сътрудничество за гарантиране на сигурността на доставките за Европа. В същото време се съобщава, че ЕК продължава да „се свързва с партньори“, за да осигури допълнителни доставки на природен газ/ВПГ. В първото подобно съобщение Япония обяви миналата седмица, че ще пренасочи допълнителни кораби за втечнен природен газ към Европа след отправено искане от ЕС.

Миналата седмица ЕК спря и антитръстово разследване на Qatar Energy от 2018 г., което беше споменато от Катар по-рано като предпоставка за доставка на допълнителен ВПГ за Европа.

Според изказвания на служители на ЕК, спирането на разследването не е свързано със сигурността и напрежението в доставките.

ЕК продължава да работи с държавите-членки при оценката на плановете за действие при извънредни ситуации при прекъсвания на доставките на газ. Резултатите от този анализ се очакват в края на февруари.

Китай се споразумя за нов 30-годишен договор за доставка на газ с Русия, който ще осигури на страната допълнителни 10 милиарда кубически метра природен газ годишно.

Оценката е, че договорът и времето на обявяването му са по-скоро геополитически изявления, тъй като обемите по договора не са значителни. За сравнение, само през изминалата седмица ЕС е внесла 8 млрд. куб. м газ от различни доставчици.

Русия е поканена от Катар на двугодишна среща на върха във Форума на страните износителки на газ, чийто домакин е Катар. Срещата ще се проведе на 22 февруари. Сред поканените страни са Иран и Египет. Европейските държави и САЩ не са част от форума.

Украйна ускорява изпълнението на плана си за синхронизиране на своята енергийна система с мрежата на ЕС. Страната планира да изключи системата си от Русия и Беларус на 24-26 февруари и да извърши тест за работа в островен режим. Пълната синхронизация с мрежата на ЕС е планирана за 2023 г.

Високите цени на газа и електроенергията се изразяват и в покачване на цените на алуминия, които миналата седмица бяха на най-високото си ниво спрямо тези от финансовата криза. Например, Financial Times съобщи, че загубите на капацитет на топилни предприятия в Европа сега са над 800 000 тона.

Цената на суровия петрол Brent се покачва още повече и достигна до $95 за барел.

_________

Автор: Силвия Тодорова, директор на Център "Предприемачество" в БСК

Дата: 14.02.2022

Източник: БСК

Прочетено: 2179