22.02.2022

Акцентите от миналата седмица (14-21.02.2022 г.) отразяват несигурността в петролните пазари по отношение на политическите решения на Иран и Русия, както и някои неточности в прогнозите на международни организации.

Оптимизъм за постигане в близките дни на споразумение за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, изразиха почти всички страни-участнички в преговорите във Виена. Това евентуално може да доведе до увеличаване на добива и износа на петрол в случай, че санкциите на САЩ срещу Иран бъдат вдигнати.

Волатилността на финансовите пазари бе повлияна от заглавията и очакванията за конфликт в Украйна. Те продължиха да реагират на заглавията през последната седмица, отразявайки облекчението от изтеглянето на част от войските на Русия от границата с Украйна. Това облекчение обаче се оказа краткотрайно, тъй като САЩ и техните съюзници съобщиха, че всъщност са били преместени повече войски напред.

Международната агенция по енергетика публикува ревизия на прогнозата си за дневното потребление на петрол на световно ниво, което е с почти 1 милион барела повече, но запасите в складовете се оказват по-малко от очакваното.

В сряда за първи път от 04.09.2014 г. цената на петрола достигна 100,80 долара за барел (Dated Brent, S&P Global Platts), водена от изключително стегнатия физически пазар на суров петрол, увеличаващото се търсене, ниския свободен капацитет и геополитическо напрежение. Маркерът (показателят) е част от ценообразуването на редица петролни деривати и определя контрактната базова линия.

Производителите на петрол от шистовите находища в САЩ потвърдиха плановете си да ограничат увеличаването на производството до не повече от 5% през 2022 г., което едновременно с нарастващото потребление, вероятно ще задържи по-високите ценови нива на петрола.

ЕК обяви увеличаване на инвестициите в Африка по линията на Global Gateway - за инфраструктура и ВЕИ.

Дата: 22.02.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1959