24.02.2022

Експертите на БСК коментират икономическо сътрудничество между България и Украйна

Българският износ за Украйна варира в границите 250-350 мил. евро годишно, за 2021 г. – 400 мил. евро. Изнасяме основно торове, фармация, машини и електротехнически изделия. Вносът е 500-600 мил. евро, за 2021 г. надхвърля 800 мил. евро. Вносът е концентриран в полупродукти от желязо или от нелегирани стомани, слънчоглед и амоняк. Туристите от Украйна са 300-500 хил. годишно допреди ковид-пандемията. Взаимните инвестиции са епизодични.

Конфликтът между Русия и Украйна ескалира непрекъснато и е трудно да се предвиди докъде ще се разпростре. Затова е трудно да се направят и количествени оценки за последиците. Отсега е ясно, че борсовите стоки, каквито са торовете, няма да бъдат засегнати съществено. Дори е възможно цените на торовете да се покачат, както това се случи с много други борсови продукти. Някои нишови продукти в износа ни вероятно ще пострадат – фармация, електрически изделия за дома (напр., бойлери, които заемат 6-7 място в износа ни за Украйна), повечето инвестиционни стоки, какаови изделия, парфюмерия и козметика, видео игри. Макар и извън статистиката, може да се очаква, че износът на специална продукция ще нарасне. Най-голямата заплаха идва от доставките за енергетиката, особено – природен газ. ТЕЦ Варна може да работи само в руски и украински въглища.

Вносът от Украйна е силно доминиран от суровини и борсови стоки. Производството им ще се наруши и количествата ще намалеят. Българските вносители ще се преориентират към други доставчици. Проблемите по-скоро са свързани с резкия скок на цените им. Заплаха представлява вносът на резервни части за сервиз на украинско оборудване (строителни и минни машини). Около половината от вноса на пелети за горивни камери в България идва от Украйна. Ако този внос намалее, цените на вътрешния пазар ще нараснат още повече.

На микро ниво са възможни доста по-големи сътресения при фирми, чиято дейност е обвързана преобладаващо с Украйна. Входящият туризъм от Украйна ще намалее най-много. Фирми, разчитащи основно на украинския пазар, ще трябва бързо да се пренасочат.

Според BusinessEurope, ЕК не е убедителна в реакцията си. Не се предвиждат адекватни мерки в случай на спрени доставки от Русия. ЕС внася 60% от необходимия литий от Русия, 25% от никела (чиято борсова цена нарасна 3 пъти за 2 дни), амоняк – 25%, редкоземни елементи (церий, итрий, скандий) 40%, хром 10%. Автомобилостроенето ще бъде засегнато, т.к. внася много от нужните метали от Русия. Специално за природния газ, впечатлението е, че ЕК оставя всяка страна-членка да се спасява сама.

Дата: 24.02.2022

Източник: БСК

Прочетено: 2732