28.02.2022

Зам.-председателят на БСК Мария Минчева пред БНР

Собственик на малък бизнес в София предлага работа на украински бежанци от войната. Емил Кирилов е собственик на малък семеен ресторант в София и може да предложи работа и дом на до пет човека за неограничен период от време. Първите двама, младо семейство с две деца, вече пътуват към България, разказа той за БНР:

"Правя го заради хората и това мога да предложа. Това мога да предложа и тук в квартала ще намеря някакво голямо жилище и ще им го наема, няма проблем. Писа ми жена посредник. Мъж и жена са, млади са явно, защото децата им са малки. Отделно ще им плащаме осигуровки, защото те евентуално ще бъдат на трудов договор, трябва да плащаме 300-400 лева осигуровки на тези хора поне. Обаждаха ми се разни колеги и аз им казах, дайте да ги вземем хората. Само, че аз съм им дал условията - да им намерят и дом, защото, за да те вземат на работа, пък да плащаш в София, особено тези наеми, които са в момента, е малко тъпо".

От предложения за работа и дом в социалните мрежи може да се намери всичко необходимо, включително безплатни юридически услуги.

"Нашето законодателство предвижда български работодатели да могат да наемат на работа украински или други граждани, ако те имат статут на бежанец или на хора с хуманитарен статут, тогава те са приравнени дефакто на българските граждани. Те могат да се регистрират в бюрата по труда, могат да ползват всички мерки, които ползват българските безработни по Закона за насърчаване на заетостта.  Могат да участват в обучения и всякакви други мерки, които да ги насърчават да се включват в пазара на труда", коментира за БНР Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара. "Проблемът тук е чисто процедурен. Първо тези лица трябва да имат предоставен някакъв статут - статут на бежанец или хуманитарен статут, за да могат да ползват тези права.
 
Когато са в процедура на предоставяне на международна закрила, те трябва да изчакат поне три месеца след подаване на молбата, за да могат да се ползват от тези права. Ако имат и затруднения с българския език, това ще удължи още достъпът им до пазара до труда.
 
Затова е добре да се помисли за някаква специална програма, която да предвижда съкратени срокове с оглед на украинската криза, за да могат докумените на украински граждани да бъдат по-бързо обработвани и те да имат по-бърз достъп до труда", поясни още Минчева.
 
"Това касае граждани от трети държави, които не са от страни членки на Европейския съюз, които имат статут на бежанец или хуманитарен статут", допълни Мария Минчева в "Хоризонт до обед".
 
"Хуманитарен статут се предоставя на чужденец, който може да бъде изложен на реална опасност,  поради тежки заплахи срещу живота, в случай на въоражен международен или вътрешен конфликт, което като че ли отговаря на ситуацията, в която се намират украинските граждани", каза още Минчева.
 
"Украинци, които са с двойно гражданство, те са български граждани и при тях не се прилага същата процедура. Те си ползват всички права на български граждани, но те не би следвало да търсят убежище, защото се прибират в родината си, след като са с двойно гражданство", уточни още експертът.
 
По думите й до 200 хиляди укрански бежанци биха могли да бъдат поети от българския трудов пазар, но с висчки условности за срокове и териториално разпределение. Но не знаем дали изобщо ще има такъв поток, каза още Минчева.
 
Още по темата в звуковия файл.

БНР

 

Дата: 28.02.2022

Източник: БНР

Прочетено: 2287