01.03.2022

На 2 март в Българската стопанска камара ще има среща дискусия с различните браншови организации, които да кажат проблемите си пред това да интегрират специалисти на пазара на труда сред хората, дошли от Украйна. Бизнесът настоява да се облекчат процедурите по наемането на украински бежанци. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер съобщи по-рано, че вече се работи за необходимите промени.

Темата коментира в “Нашият ден“ Веселин Илиев, главен директор „Международно икономическо сътрудничество“ в БСК:

“В момента, ако един бежанец от Украйна има документи за български произход, той може веднага да започне работа, стига да представи договор за наемане с работодател, който да е по-дълъг от шест месеца.

В туризма и селското стопанство може да се работи сезонна работа до три месеца.

Тези, които са подали молба за закрила, новодошли, които не попадат в нито една от предишните категории и чакат повече от три месеца, българското законодателство им дава правото на работа, без разрешение от Агенция по заетостта.

Тези, които получат, или имат статут от по-рано могат да се регистрират в бюрата по труда без разрешение от Агенция по заетостта.“

Промяна на нормативни документи

“На интернет страницата на БСК са посочени и изредени, документите не са един или два. Утре в БСК ще се проведе среща с дискусия с браншови организации, представляващи различни сектори на българската икономика. Очакваме всяка една от тях да каже какви са специфичните въпроси и проблеми, които седят пред нея.“

“Много бизнеси ще пострадат от войната в Украйна. Туристите от Украйна и Русия заедно достигат 800 хил. до 1 млн. По груби сметки загубите за туристическия сектор ще са най-малко 1 млрд., ако не и повече.

Има неща, които не са свързани толкова с цени, колкото с това, че Русия и Украйна са уникални доставчици на някои суровини и на части за машини и съоръжения и за военна продукция. Между 17 и 20 млн. например за година е вносът на резервни части за самолети и хеликоптери.

Основният внос на палети в България за горивни камери идва от Украйна.

Русия и Украйна заедно са най-важният доставчик на зърно в региона, възможно е да се появи дори и недостиг.

Според изчисления на Business Europe доставките от Русия на литий задоволяват над 60% от нуждите на европейския пазар. Той се използва основно за изработката на батерии. Така цялата стратегия на ЕС за електромобилност спира докато трае войната.

Още по-зле е положението с никела. 25% от попълване на нуждите на Европа идват от Русия, борсовата му цена нарасна три пъти за два дни.“

Чуйте разговора в звуковия файл.

Дата: 01.03.2022

Източник: БНР

Прочетено: 2111