09.03.2022

Българският бизнес настоя правителството да промени схемата на компенсация за цената на тока като отмени тавана за енергийна помощ заради кризата, породена от войната в Украйна.

В противен случай икономиката ни е заплашена от фалити. Това е записано в обща позиция на национално представените работодателски организации, които искат среща с премиера и ресорните министри за договаряне на спешни мерки в енергетиката.

Бизнесът сочи актуалната цена на електроенергията за днес от 840 лв. за мегаватчас и до 1170 лв. в пиковите часове.

А очакванията за следващите дни са цената да достигне 800 евро на мегават, коментира пред БНР Добри Митрев, председател на БСК.

"Шокиращо е това, което се случва. Затова ще се опитам да се свържа с премиера, ще настояваме незабавно правителството да промени схемата за компенсации, като отпадне този таван на подпомагане. Икономиката ни, индустрията ни, ще потъне.

Очаквам спиране на производства, сериозна безработица, социално напрежение, икономически срив и, за съжаление, и социален такъв."

По-тежка е ситуацията с цените на природния газ и суровините за индустрията, каза още Добри Митрев.

Затова работодателите настояват за спешна среща с премиера и министрите на енергетиката, на финансите и икономиката, на която да бъдат взети спешни мерки за компенсация на производството.

Дата: 09.03.2022

Източник: БНР

Прочетено: 2074