14.03.2022

Бизнесът ще бъде подкрепен и през април месец. Нивата, на които ще бъде подкрепен за цените на ел. енергията ще ги обсъдим до края на тази седмица, заяви след среща с работодателските организации в Министерския съвет, премиерът Кирил Петков. Той допълни, че в началото на следващата седмица ще има предложение за нова мярка.

Петков определи като много конструктивна днешната среща с всички работодателски организации, които представляват голяма част от бизнесите в България. "Всички сме изправени пред безпрецедентна криза откъм войната в Украйна, цените на газа, на ел. енергията. Всички осъзнаваме, че голяма част от факторите са външни и България в момента е в средата на една почти перфектна буря", каза премиерът. Той посочи, че правителството и работодателските организации са обединени. Всички заедно, всички сме в една лодка и ще можем да излезем на базата на знанията и на диалога, който имаме, каза Петков.

Помощта за бизнеса заради високите цени на тока ще продължи и след март за месец април, потвърди и вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след среща при премиера Кирил Петков с представители на работодателски организации заради ситуацията на пазара на електроенергия в България във връзка с войната в Украйна.

До края на април ще се направи нов механизъм, който да подпомогне бизнеса, посочи Нинова и добави, че днес е било постигнато съгласие помощта за увеличените цени на енергоносителите също да бъде увеличена. С колко и как предстои експертите да решат, допълни Нинова.

Министърът на енергетиката Александър Николов, който също участва в срещата, съобщи, че целта е сегашният механизъм в подкрепа на бизнеса да се използва по начин, който да позволи на бизнеса да има предвидимост и спокойствие. Той добави, че конкретните параметри за размера на компенсациите и как те ще се случват ще се обсъдят до края на тази седмица и в началото на следващата ще има информация за това как механизмът ще продължи да работи. Николов допълни, че ще се разгледат всички възможни механизми за по-средносрочни и дългосрочни решения, които включват структурата на пазара, дългосрочните договори, което да доведе до по-висока степен на яснота за корпоративния сектор – не за месец, а поне за година напред.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев изрази удовлетвореност от днешната среща заради възможността през следващите дни да има диалог в търсенето на най-благоприятния вариант, при който всички небитови стопански потребители на ток да бъдат компенсирани през следващия месец за високите цени на електроенергията, които вече са платени от предприятията. По-важното е, че днес разговаряхме и за това в дългосрочен план да имаме сигурност, устойчиви решения по отношение на определяне цената на тока за вътрешния пазар, да име работеща и растяща икономика и проспериращо общество и нация, допълни Митрев. Той изрази надежда в следващите дни и часове да бъде изработен максимално справедлив механизъм за компенсация и намиране на трайни и устойчиви решения занапред.

Работодателите настояват за отпадането на тавана за компенсиране на небитовите потребители заради високите цени на тока, а срокът за изплащането им да бъде удължен до окончателното нормализиране на цените на електроенергията. До края на месец март схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия в размер на 75 на сто от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец на БНЕБ, пазар "Ден напред", и действителната пазарна цена за м. юли м. г. (185,59 лв./MWh), но не повече от 250 лв./MWh, е крайно лимитирана и недостатъчна, посочват работодателите.

Министър-председателят Кирил Петков е разговарял през уикенда с украинския президент Володимир Зеленски, който го е помолил за всякаква помощ, съобщи още премиерът пред журналисти в Министерския съвет.

Зеленски е помолил Петков за съдействие при разговорите с ЕС за пътя на Украйна за интеграция в Съюза. Зеленски е благодарил за помощта, която българското правителство е оказало до момента като медикаменти, камионите с хуманитарна помощ, съвместно с Българския червен кръст. Зеленски е благодарил, че българското правителството е подкрепило майките и децата, които идват от Украйна и че държавата ни е изработила механизъм, по който тази подкрепа да продължи, дори броят на хората, бягащи от войната, да се увеличи, каза Петков. Той определи разговора си с украинския президент като разговор на благодарност и призив за още помощ, независимо каква.

Министър-председателят коментира и темата с цените у нас. "Не се поддавайте на паника, продуктите няма да свършат", каза Кирил Петков. Той посочи, че е нормално цените да се повишават, но не и с пъти. Петков призова гражданите да не дават възможност на спекулантите "да ловят риба в мътна вода". Всички заедно трябва да знаем, че имаме правителство, което работи и дава систематично решение на проблемите, каза Кирил Петков.

Във връзка с критиките на опозицията към правителството премиерът каза, че като управляващи през последните десет години те са имали възможност да действат. "Защо ние сега за 90 дни трябва да оправяме всичките ви бакии. Запретнали сме ръкави и ще ги оправим", каза Петков. Той увери гражданите, че няма да останат без продукти и каза, че правителството ще положи всички усилия да намали ефекта от инфлацията.

Вижте видео от брифинга.

Текст - София Господинова, Екатерина Тотева

Дата: 14.03.2022

Източник: БТА

Прочетено: 2588