16.03.2022

Оспорван избор на SDG Пионерите на България

На 15 март 2022 г. бяха връчени първите отличия SDG Pioneers 2022 България. Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет" е носителят на приза SDG Пионер и ще представлява страната на световния кръг на конкурса по време на срещата на върха на Глобалния договор през месец юни. На второ място се класира Гергана Манолова от „Уникредит Булбанк", а Катерина Кирова от „Загорка" и Невена Димитрова от „Контур Глобал Марица Изток 3" бяха отличени с трета награда.

„Приемам това отличие не като лично мое, а като признание за целия екип на "Асарел-Медет", за фондациите „Асарел" и „Лъчезар Цоцорков" и не на последно място за моя баща проф. д-р Лъчезар Цоцорков“, каза Димитър Цоцорков. „Последните две години ни напомниха колко безцени за нас са думи като мир и здраве. Днес е по-важно от всякога да сме обединени от споделени ценности, да сме солидарни, човечни, чувствителни към чуждата болка, мъдри и съпричастни. Пожелавам мир и любов на всички и да се надяваме, че тази безумна война в най-скоро време ще приключи", допълни той.

„Асарел-Медет" е пример как една компания може коренно да промени облика на един град", каза при връчването на отличието Огнян Траянов. Същността на реализацията на всеки човек е да твори и да се бори за един по-добър свят. И чест му прави да постигне дори частица от тази промяна. Когато той е част от споделена визия и насоки за действие, каквито въплъщават Целите за устойчиво развитие, се чувства по-уверен, постига повече и става по-значим. Поради пандемията, войната, постигането на Целите ще се забави, но никой от нас няма да ги изостави или забрави. Напротив, съзнавайки още по-силно тяхната актуалност, тяхната всеобхватност, ще работим още по-мотивирани за тяхното реализиране.“

В конкурса SDG Pioneers 2022 България се включиха личности от водещи компании в работата по постигане на SDG: Асарел-Медет, Загорка Heineken, Инвестор медия груп, Кока Кола HBC България, Кауфланд България, КонтурГлобал Марица Изток 3, Нестле България, Уникредит Булбанк, Пощенска Банка. Кандидатурите за отличията бяха оценени по регламент, зададен от Глобалния договор, а класирането беше определено от жури в състав:

  • Огнян Траянов, председател на Българската мрежа и на журито
  • Красимира Величкова, Български дарителски форум
  • Елица Баракова, фондация BCause
  • Доц. Михаил Околийски, СЗО в България
  • Проф. Григорий Вазов, ВУЗФ
  • Румен Донев, МТСП

Връчването на отличията се превърна в още един повод за компаниите от Глобалния договор на ООН и Българската мрежа да подчертаят обединяващите ги принципи, които са още по-значими в днес. Участниците бяха въвлечени в разговор за хуманността и човешката съпричастност, за обществената роля на бизнеса и волята му да действа и да намира решения, особено в трудни времена. Антонио Хойте, директор на Глобалната мрежа на Швейцария говори за етиката във време на мир и война.

Специален подарък за присъстващите беше разговора на Доника Ризова, водеща на събитието, с журналиста Георги Тошев, за ценностите, които ни обединяват и принципите, които ни водят. Разговорът премина през истории, които могат да ни променят към по-добро, защо е важно да преосмисляме миналото и настоящто си, заплахата на хибридните войни и дезинформацията и за финал присъстващите се обединиха около думичката за 2022 г. - „НАДЕЖДА“.

SDG Pioneers България събра представители на отговорния бизнес, за да отбелжат заедно вдъхновяващите действия на личности от водещи компании, което е признание, че и усилията на един човек имат значение, а когато са подкрепени от силата на бизнеса, те могат да променят настоящето и бъдещето.

*****

За SDG Pioneers

Всяка година Глобалният договор на ООН признава пионери на Целите за устойчиво развитие — бизнес лидери, работещи на всяко ниво на компания, които използват бизнеса като сила за добро за постигане на 17-те цели за устойчиво развитие (SDG). SDG Пионерите играят важна роля за стимулиране на интереса към Глобалните цели и към това как Глобалният договор на ООН дава възможност на бизнеса да ги осъществява. През 2022 г. Глобалният договор на ООН отново ще отдаде признание на водещи личности, които си поставят амбициозни цели и въздействат върху своите компании и обществото за постигане на устойчиво развитие. 

За Българската Мрежа на Глобалния договор на ООН

Българска мрежа на Глобалния договор на ООН функционира като част от Глобалната мрежа и е официално прогласена на 6 май 2011 г. от Н. Пр. Бан Ки-Мун - генерален секретар на ООН. Тя е обединение на компании, неправителствени организации и образователни институции. Българската мрежа е най-активната организация в страната в сферата на корпоративната отговорност и устойчивото развитие. Тя е мрежата на отговорния бизнес, която с работата си показва, че бизнесът, посредством участието си в колективни социални проекти, е сила за добро. Мрежата е национална партньорска организация на най-голямата европейска бизнес мрежа за КСО – CSR Europe.

https://www.unglobalcompact.bg/ 

За Глобалния договор на ООН

Глобалният договор на ООН е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост и обхваща над 12,000 членове. Доброволната инициатива на бившия генералния секретар на ООН Кофи Анан обединява бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН в истински глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданската отговорност. 10-те принципа на Глобалния договор на ООН са насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и борбата с корупцията.

https://www.unglobalcompact.org/

 

Конкурсът SDG Pioneers 2022 България се провежда с медийното партньорство на investor.bg, сп. BGlobal и БНТ.

Дата: 16.03.2022

Източник: Българската Мрежа на Глобалния договор на ООН

Прочетено: 1483