20.12.2021 - 31.01.2022

SDG Pioneers 2022 - отличия на Глобалния договор на ООН за принос по Целите за устойчиво развитие ще се проведат за първи път у нас. Конкурсът ще отличи онези професионалисти, които с активната си дейност допринасят за напредъка по Целите на ООН за устойчиво развитие (SDG). Организатор на националния кръг е Българската мрежа, а право на участие имат компании, които са членове на Глобалния договор на ООН.

До 14 март 2022 г. Българската мрежа на Глобалния договор ще отличи SDG Pioneer за страната, който ще има възможност да участва във финалния световен кръг на конкурса. Носителите на приза „SDG Pioneers“ ще бъдат обявени по време на срещата на върха на лидерите на Глобалния договор на ООН през 2022 г. в Ню Йорк, САЩ.

Заявки за участие в конкурса могат да бъдат изпращани до 31 януари 2022 г. на сайта на Българската мрежа. Кандидатурите ще бъдат оценявани по регламент, зададен от Глобалния договор, от жури включващо представители на бизнеса, ООН, академична институция, неправителствения сектор и държавното управление.

Основните критерии са:

  • устойчиви бизнес резултати, постигнати чрез работа по SDG целите;
  • иновации в работата по целите;
  • информираност и ангажираност на заинтересовани страни;
  • прилагане на 10-те принципа на ООН в бизнес операциите;
  • сътрудничество с Глобалния договор чрез локалната мрежа или централата на организацията.

SDG Пионерите за България ще бъдат обявени на официална церемония през месец март 2022 г.

„Бизнесът има решаваща роля за постигане на Целите за устойчиво развитие. Тези изключителни професионалисти показват какво точно може да направи бизнесът, за да постигне напредък, който служи не само на акционерите, но и на обществото като цяло. Надявам се, че те ще вдъхновят и други да се присъединят в обединяването на бизнеса за един по-добър свят“, каза Санда Оджиамбо, главен изпълнителен директор и изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН.

Важните дати в конкурса са:

  • Подаване на заявки: до 31 януари 2022 г.
  • Вътрешно оценяване (от представители на Българската мрежа): до 08 февруари 2022 г.
  • Външно оценяване от жури: до 20 февруари 2022 г.
  • Due Diligence от Централата на Глобалния Договор на ООН – 14 дни
  • Обявяване на SDG Pioneers България – до 14 март 2022 г.
  • Световен кръг: Април 2022 г. – Май 2022 г.
  • Обявяване на световните SDG Pioneers – Юни 2022 г.

Конкурсът се провежда изцяло по методика на Глобалния договор на ООН.

Заявка за участие

Регламент на SDG Pioneers 2022

Световни награди SDG Pioneers 2022

За SDG Pioneers

Всяка година Глобалният договор на ООН признава пионери на Целите за устойчиво развитие — бизнес лидери, работещи на всяко ниво на компания, които използват бизнеса като сила за добро за постигане на 17-те цели за устойчиво развитие (SDG). SDG Пионерите играят важна роля за стимулиране на интереса към Глобалните цели и към това как Глобалният договор на ООН дава възможност на бизнеса да ги осъществява. През 2022 г. Глобалният договор на ООН отново ще отдаде признание на водещи личности, които си поставят амбициозни цели и въздействат върху своите компании и обществото за постигане на устойчиво развитие.

За Българската Мрежа на Глобалния договор на ООН

Българска мрежа на Глобалния договор на ООН функционира като част от Глобалната мрежа и е официално прогласена на 6 май 2011 г. от Н. Пр. Бан Ки-Мун - генерален секретар на ООН. Тя е обединение на компании, неправителствени организации и образователни институции. Българската мрежа е най-активната организация в страната в сферата на корпоративната отговорност и устойчивото развитие. Тя е мрежата на отговорния бизнес, която с работата си показва, че бизнесът, посредством участието си в колективни социални проекти, е сила за добро. Мрежата е национална партньорска организация на най-голямата европейска бизнес мрежа за КСО – CSR Europe.

https://www.unglobalcompact.bg/

За Глобалния договор на ООН


Глобалният договор на ООН е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост и обхваща над 12,000 членове. Доброволната инициатива на бившия генералния секретар на ООН Кофи Анан обединява бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН в истински глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданската отговорност. 10-те принципа на Глобалния договор на ООН са насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и борбата с корупцията.

https://www.unglobalcompact.org/

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

SDG Pioneers 2022 - Световните награди за напредък по Целите за устойчиво развитие ще се проведат и в България от  Българската мрежа на Глобалния договор на ООН