18.03.2022

Ако се следи динамиката на цената на газта на международните борси – основно на Холандската, реалното увеличение би трябвало да бъде с около 25%. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" гл. ас. Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българска стопанска камара и преподавател в Университета за национално и световно стопанство.

По думите му поисканото от "Булгаргаз" поскъпване с 58% на природния газ през април е индикативно искане, което се прави в първата десетдневка на всеки месец.

"В последствие има поне още едно такова искане с корекция в цената според движението в цените на международните борси. Основно се взима цената на Холандската, но и на още две борси. Ако се следи динамиката на цената на газта на международните борси – основно на Холандската, реалното увеличение би трябвало да бъде с около 25%. С толкова е оправдано. Вероятно в края на месеца искането няма да бъде по-голямо, според мен. Не е оправдано да бъде по-голямо от около 25%. Цената падна и искане от 58% определено не е оправдано да бъде направено. 25% не е толкова малко увеличение, но не е толкова стряскащо, колкото е почти 60% увеличение", обясни още Щерьо Ножаров .

Той посочи, че цената на природния газ ще остане стабилна и устойчива с лека тенденция за повишение.

"Тенденцията с цените на природния газ може да бъде проследена до края на годината на база на фючърсите, които са на международните борси До края на годината не се очаква рязък спад на цената, но не се очаква и рязко повишение. В този смисъл цената ще остане стабилна и устойчива с много лека тенденция на повишение – в порядъка на 10-15% са фючърсите на международните борси. Това означава, че ако не се случи някакво изненадващо, кризисно, шоково събитие – например войната в Украйна, едва ли ще има рязка промяна на цените на газта. Те се движат не само на база на военни фактори и на това, че Русия е голям доставчик за Европа и почти 100-процентов за България към момента, но и н база на нисковъглеродната политика на ЕС и ООН и на други фактори. В този смисъл това дава някаква стабилност и предвидимост, като ги прави донякъде устойчиво повишаващо се, но прогнозируемо и с малък процент. Не би трябвали да има повече изненади в цените, не би следвало да има шокови повишения от такъв тип. Различни фактори за България дават възможност през втората половина на годината тази цена не само да се стабилизира, а вероятно и да падне", добави още Щерьо Ножаров .
По думите му тенденцията до края на годината е петролните цени да се успокоят, дори да спадат.

"Би следвало с лек времеви лак цените на горивата да се успокоят до две седмици, дори да започнат да падат чувствително. Би следвало на бензиностанциите цените да намалеят – не съществено, но донякъде би следвало да се върнат на един по-предишен порядък възможно е дори до 2.65 лв. да се върнат", каза още Щерьо Ножаров.

Пълния текст на интервюто четете ТУК

Дата: 18.03.2022

Източник: "Фокус"

Прочетено: 1081