21.04.2022

Днес, 21 април 2022 г. в гр. София, генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев и изпълнителният директор на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Стефан Асенов подписаха договор за партньорство в навечерието на Деня на земята, 22 април. България е една от първите държави, която се присъединява към отбелязването на този ден още в началото на 90-те години, отбеляза Вълчев. Той каза още, че с днешния договор Българската телеграфна агенция разширява кръга на своите партньори с поредния бранш, като целта на това сътрудничество е „да подпомогнем със системна и достоверна информация нашата нова емисия „Икономика“.

До момента БTA има подобни споразумения за периодично предоставяне на достоверна информация за дейности и събития, както и за анализи с голяма група от организации в туристическия бранш и лозаро-винарския бранш, припомни генералният директор на БТА.

По думите на Кирил Вълчев хранителният бранш е безспорно един от големите в България и към досегашните споразумения със Сдружението за модерна търговия и с няколко големи търговски камари днес добавяме и „първите по веригата на хляба“. Вълчев изрази надежда, че кръгът на партньорите по тази верига ще се разшири с още браншови асоциации на производители, които използват земеделската земя.

„Земеделският бранш е ключов и има нужда от подкрепа, разбиране и медийни партньорства. Това е един изконен бранш, който два пъти ни изкарва от катастрофи и дава пет процента от брутния вътрешен продукт, но в последните години ние чувстваме, че той е пренебрегнат“, посочи изпълнителният директор на БАСЗЗ Стефан Асенов.

БАСЗЗ е единствената неправителствена организация, която е пълноправен член на Европейската организация на собствениците на земеделски земи, както и на Българската стопанска камара – Съюз на българския бизнес, отбеляза той. Обработваемият поземлен фонд в България е близо 38 млн. дка, при общ фонд от над 50 млн. дка. За по-малко от 10 години собствениците успяха без помощ от държавата да облагородят около пет млн. декара, припомни Асенов.

Като най-голям проблем той определи липсата на обединение в бранша с десетки и дори стотици отделни организации. Други такива са раздробеността на земята и липсата на напояване. 

Дата: 21.04.2022

Източник: БАСЗЗ

Прочетено: 1099