12.05.2022

Няма да има недостиг на продукти, тъй като сме производители на дефицитните суровини, увери председателят на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова в "България сутрин".

"Още през октомври предложихме намаление на ДДС на 9%. България е една от трите държави в ЕС, която няма диференцирана ставка. Преди месец ЕК препоръча на правителството намаление на ДДС върху храните. Остава неразбираемо защо нашето правителство е толкова упорито в нежеланието си да види тази мярка", подчерта тя.

"Цените продължават да растат. Тепърва очакваме още 20-ина процента увеличение. Тази мярка е единствената, която може веднага да има ефект и да забави този процес. Това е подкрепа и за потребителя, и за производителите", заяви Яна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ потреблението у нас спада, защото гражданите имат ограничен бюджет. Когато бюджетът им не нараства, а трябва да купуват с над 20% по-скъпи стоки, всички започват да се лишават или да купуват по-некачествени стоки. Намаленото потребление пък е фатално за малките и средни предприятия.

Яна Иванова не се съгласи, че увеличението на цената на хляба е спекулативно, тъй като производителите купуват скъпо брашно за следващия цикъл и не могат да си позволят да оставят цените на старото ниво.

Иванова алармира, че се увеличава нелоялната конкуренция на търговците, които не декларират оборотите си.

Гледайте целия разговор във видеото.

Дата: 12.05.2022

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 880