13.05.2022

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се включват като съорганизатори на протеста, организиран от работодателските организации на 18 май.

Като български предприемачи, ние сме сериозно засегнати от серията кризи, които ни връхлитат и страдаме от липсата на диалог с настоящото правителство.

Призоваваме всички свои членове активно да се включат в организацията и да защитят своите права и интереси с цел икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места и стопанските субекти!

Точно 7 месеца след националния протест на 19.10.2021 г. промяна в енергийната сигурност не само че няма, но ситуацията е още по-влошена и влошаваща се.

Затова национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, организират Национален протест „За сигурна енергия и достъпни цени“. Протестът ще се проведе на 18 май 2022 г., от 12:00 до 17:00 часа, пред Министерския съвет

Протестираме, защото:

  • Цените на горивата и ел. енергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин.
  • Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Не държавните чиновници, а ние сме държавата! Защото държава без платежоспособен и развиващ се бизнес, без работни места и без данъци не може да съществува – крайно време е това да бъде осъзнато!
  • Широко прокламираните „мерки“ в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни.
  • Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника  –  предприятията и хората.
  • В продължение на почти една година нито едно правителство не чу ясните прогнози, аргументи и предложения на бизнеса.

Тази управленска глухота доведе икономиката ни до настоящото безизходно състояние.

Тази управленска глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето трудно ще можем да се оттласнем, ако продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове.

Затова настояваме за:

  1. Удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от СВРЪХпечалбите на производителите на енергия.
  2. Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.
  3. Разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.
  4. Програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

В случай на неизпълнение на горните искания – ОСТАВКА на Правителството!

 

Нашият протест НЕ Е политически!

Нашият протест е ЗА:

  • спасяване на българската икономика,
  • прогнозируемост и конкурентоспособност,
  • спасяване на работните места и доходите,
  • намаляване на темповете на инфлацията,
  • спиране на обедняването на нацията.

Призоваваме всички, които не са съгласни с настоящия начин на управлението на българската икономика, да се присъединят към нас на 18 май, в 12:00 часа, пред Министерския съвет на РБ (София, бул. Дондуков 1).

          Във връзка с протеста, на 16 май 2022 г. (понеделник), от 12.00 часа, в Пресклуба на БТА (София, бул. Цариградско шосе 49А) ще се проведе пресконференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

В пресконференцията ще участват:

  • Добри Митрев – председател на УС на Българската стопанска камара и ротационен председател за 2022 г. на Асоциацията на организациите на българските работодатели
  • Добрин Иванов – изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България
  • Красимир Дачев – зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата
  • Евгений Иванов – изп. директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България
  • Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“
  • Тодор Капитанов – вицепрезидент на КНСБ

Дата: 13.05.2022

Източник: Сдружение на заведенията в България

Прочетено: 1196