03.06.2022

Софтуерната фискализация е сигурен канал за предаване на фискални данни между две страни, посочва за businessnovinite.bg експертът по киберсигурност Ясен Танев

Преди двеста години всички се страхували, че парните машини ще оставят хората без работа и понеже не разбирали как работят, се занимавали с това да ги разрушават.

Години по късно понеже не разбирали свободния дух, хора подстригвали коси и късали панталони, защото промяната била табу, а свободните наричали еретици.

Последните години битката на касовите апарати срещу дигитализацията на фиска и модернизацията на бизнеса се превърна в комбинация на тези два примера от миналото.

Опитите да се построи по добро, но без модернизация и без свободна воля и конкуренция винаги довеждаше до провал. За разлика от онези години не доведе до революция, целяща да унищожи класиката а натрупа енергия за качествена промяна като алтернатива.

Алтернативата на касовия апарат, чрез софтуерна фискализация.

Алтернатива, която е отворена за иновации, която е за конкурентна среда, в която всеки може да се включи доброволно като производител, доставчик на услуга или потребител. Алтернатива не революция а такава, като естествена еволюционна промяна.

Министерството на финансите и НАП подкрепиха тази идея преди по малко от една година и възложиха на експертна група да създаде законовата промяна. Тази седмица проекта за промени в ЗДДС, който да иновациите вече е предложен на обществено обсъждане и то се проведе на 18.5.2022 на който бяха поканени над 40 организации.

Какво представлява софтуерната фискализация и с какво се различава от обикновената касова бележка ?

При класическата фискализация с касов апарат, фокуса е не върху данъците а върху наличността в касовото чекмедже, ролката с касова хартия и твърдата вяра, че касовия апарат си говори със сървъра на НАП и обратното. Кабела свързващ касовия апарат и електрическата мрежа е уникален признак на изделието. А касовата бележка разпечатана само върху термална хартия е символа на успешната регистрация на плащането.

В касовата фискализация се контролират плащания. Което е фундаментален пропуск в модела поради огромното различие на налични и безналични плащания днес в сравнение с плащането в брой като основен начин на плащане в миналото и то в презумпцията на физически магазин. Концепцията от 90 разчитаща на физическата проверка и физическото фискално устройство прави имплементацията тромава и обемна и в ерата на дигиталната трансформация абсурдна във всеки случай на електронна търговия или плащане различно от в брой.

Представете си дигитален доставчик на услуги на поточно видео, който зависи от ролката хартия в касовия апарат и кабела на захранването свързан в стената.

А сега си представете 30 000 електронни магазина, които също са зависими от ролките с хартия.

Сложно ви е нали. Дори е сюрреалистично!

Софтуерната фискализация е алтернативата от сегашното поколение технологии:

Всеки търговец има възможност да избере алтернативата доброволно на база оценка на бизнес модела си. Да заяви собствени цифрови ключове (частни), с които да гарантира данните, както и компонент (публичен ключ) от НАП с който да криптира данните в комуникацията си с тях.

Своите ключове трябва да пази внимателно и на защитено място. НАП защитава своите.

Това което трябва да направи търговеца е във всеки един момент в който възникне данъчно задължение по ЗДДС, той да събере данните в цифрово форматирано съобщение, да ги подпише за да гарантира, че е той , да ги криптира с ключа на НАП и да им ги изпрати за да получи отговор от НАП, че данните са приети  (ако се наложи може да опита няколко пъти).

Софтуерната фискализация е сигурен канал за предаване на фискални данни между две страни, които си вярват и могат да се идентифицират и комуникират сигурно по цифров път. Като процедурата е ясна и гарантира фискална прозрачност в реално време.

И когато предадете данните, завършете процеса, като предоставите документа за данъчно събитие на вашия контрагент по договорения от вас начин – електронен документ, разпечатка, NFT или QR код към цифров архив. 

Тази технология не е нова, тази технология се използва в платежните терминали, а кредитната карта пази ключовете на потребителите. Използва се в ежедневното ползване на интернет, когато сърфирате. Използва се дори когато чатите в Signal, Viber.

Сега вече може да си представите 30 000 търговеца, които се развиват. Представете си и още поне 100 000 , които ще могат да се включат. И сега погледнете още по смело напред във времето в което всеки един от нас ще може да предоставя услуги, наеми, ремонти, материали и др. в директни човек към човек отношения и ще може да фискализира при законово изискване тези операции. Говорим за милиони свободни потребители от хартията и кабела.

Софтуерната фискализация е нещо ново, което се е доказало, че работи и сигурно предава данни.

МФ и НАП решиха, че е време да му се доверят. Бизнеса очакваше това решение отдавна и ще продължи с борбата за една добра наредба към ЗДДС, която да запази идеята за лесна за прилагане и сигурна за фиска софтуерна фискализация. Фискализация без монополи и фискализация за съвременната дигитализираща се технология.

Има няколко мита за софтуерната фискализация, които искам да развенчая:

Иска да убие касовите апарати: това е мит защото тя е алтернатива и не кара никой да се променя на сила. А и в съседна Сърбия се оказа, че българските производители на касови апарати умело замениха фискалната памет с виртуален терминал и отново продават Принтери с виртуален данъчен терминал вместо фискална памет.

Целта е да се премахнат сервизните организации на фискални устройства : това е поредния призрак в шкафа, защото освен алтернатива софтуерната фискализация ясно споменава, че ключовете трябва да се зареждат от доверени лица (да те ще имат нужда от специализация и ще бъдат проверявани редовно).

Софтуерната фискализация е по-скъпа?

Тя не само не е по скъпа но е по зелена. Ще отпадне нуждата от големи кутии, бутони и зъбни колела. Ще се намали консумацията на термо хартия (в българия се използват над 200 000 км касова хартия на година и е дори токсична. А и разхода на енергия ще спадне, чрез използване на общи центрове за съхранение на ключове а не персонални електрически устройства.

Софтуерната фискализация не е сигурна?

Ако ви попитат кое е по сигурно касовият ви апарат или платежния терминал за кредитни карти. Предполагам, че ще се съгласите, че терминала е по-сигурния. Той не само, че гарантира самоличността на картодържателя, криптира данните и пази лог на операциите, но знае кой е сървъра, с който говори а и сървъра може да гарантира идентичността на терминала. Касовия апарат не може да се похвали с нищо от това.

Митовете са много и по скоро са следствие от страх, манипулация или неразбиране. 

Това което е важно да се каже сега е, че България е на прага да получи алтернатива за честни, бързи и конкурентни услуги по регистриране на документи за данъчни задължения и свързаните с тях обстоятелства в НАП.

Тази алтернатива е възможно да не бъде посрещнато топло, но не може да бъде спряна. Тя е бъдещето и съм убеден, че еволюционно ще се наложи

Този път еволюцията е наистина положително настроена към касовите апарати и ще ги остави да се развият в софтуерни фискализатори. Но никой няма да им отнеме опция да поискат да останат в миналото, заедно с хората които се нуждаят от тях.

___

Мненията на авторите са лични и не ангажират businessnovinitе.bg и BTV Media Group

Ясен Танев е експерт по киберсигурност. В момента е регионален мениджър за България на италианската компания за ИКТ продукти и услуги Zuccetti. 

Основател на дигитално читалище по Кибер сигурност – Safer.bg Председател е на Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, член на БСК.

Дата: 03.06.2022

Източник: bTV

Прочетено: 959