03.06.2022

В Професионалната гимназия "Капитан Петко войвода" в Кърджали отвори врати специално оборудван кабинет за обучение по автоматизирани системи, която ще носи името "Кяшиф", тъй като е оборудвана от машиностроителната компания със седалище в Джебел, дългогодишен партньор на учебното заведение.

На празничното събитие присъстваха собственикът на фирмата инж. Кяшиф Кяшиф и дъщеря му Сибел, президент на фондация "Хюсние Кяшиф", Наталия Михалевска, ръководител на Дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" в МОН, заместник областният управител Юлия Чортленева, Альоша Синабов, председател на Стопанската камара, Ангелина Костова от Регионалното управление на образованието, представители на фирмите – партньори на училището.

На кратката церемония директорката инж. Антоанета Сендова припомни важни моменти от дългогодишното сътрудничество с компаниите и им благодари, след което награди изявени ученици и учители, постигнали високи класирания в различни национални конкурси. Тя получи висока оценка за своята работа, както и на целия преподавателски колектив от Наталия Михалевска. Тя си спомни с умиление своите първи стъпки като педагогически съветник в тогавашния техникум по електроника.

Михалевска увери, че никъде другаде не е видяла такива смислени преподаватели и занимания, каквито има само в една професионална гимназия. А Професионална гимназия "Капитан Петко войвода" може да се гордее със своята директорка, преобразила учебното заведение в модерно европейско школо, което върви ръка за ръка с хората от бизнеса, демонстриращи своето положително отношение към образованието. Заедно те крачат към бъдещето.

Инж. Кяшиф заяви, че не се чувства гост в Професионалната гимназия, а се смята за партньор и приятел. Като ръководител и човек с визия той отдавна си е дал сметка, че колкото и модерни машини да има в едно производства, те неструват нищо без хората, които ги управляват. Затова неговата фирмата провежда последователна политика за подкрепа на дуалното обучение, да поощрява учениците и студентите. Макар че вече дава стипендии на перспективни млади хора, инж. Кяшиф обеща тази подкрепа да се увеличава.

Сибел Кяшиф, която се чувства в гимназията като у дома си, тъй като я посещава редовно, изрази пълната готовност за още по- тясно сътрудничество.

Зам. областната управителка Юлия Чортленева не скри възхищението си от успешно реализираната форма на дуално обучение, която може да бъде добър пример за всички учебни заведения в областта.

Освен класната стая "Кяшиф" в Гимназията бе открита нова работилница по електрообзавеждане на транспортната техника, създадена по национална програма за професионално обучение и образование. Всички гости станаха свидетели на постиженията на възпитаниците на училището, които направиха поредица от демонстрации в новите кабинети, както и в СТЕМ-центъра и кабинета на ЕВН.

Дата: 03.06.2022

Източник: Нов живот

Прочетено: 759