10.06.2022

След повече от осем години застой на преговорите по всеобхватно търговско споразумение ЕС-Индия, двете страни трябва да подновят официално преговорите от средата на юни, с цел да постигнат сделка, преди да се отправят към изборите през 2024 г.

Техническите преговори по 18 глави от бъдещо споразумение за свободна търговия, както и един текст за инвестиционните въпроси и един за географските указания трябва да започнат на 17 юни в Брюксел, се казва в изявление на индийското министерство на търговията.

"И двете страни се надяват да сключат споразумението преди 2024 г. Пактът ще проправи пътя на Индия да даде тласък на търговията с 27-членния блок. Споразумението ще подлежи на ратификация от двете страни, включително Европейския парламент", се казва в изявлението.

Очаква се подновените разговори да се съсредоточат върху промишлени стоки, селскостопански тарифи и услуги, достъп до пазарите, договори за обществени поръчки, правила относно интелектуалната собственост, както и ангажименти по въпроси на устойчивото развитие като екологични, социални, и трудови права.

Въпреки че населението на Индия от близо 1,4 милиарда представлява атрактивен потенциален пазар, търговията между ЕС и Индия е ниска, като търговията със стоки достига общо 88 милиарда евро през 2021 г., а търговията с услуги възлиза на общо 30,4 милиарда евро.

Тарифите – основната пречка?

ЕС е третият по големина търговски партньор на Индия след САЩ и Китай, докато Делхи е едва номер десет в списъка на най-важните търговски партньори на блока.

Очакванията и на двете страни обаче се разминават по въпроси като митата върху автомобили, вина и млечни продукти, внасяни от ЕС, както и относно либерализирането на визовия режим за индийски професионалисти, които влизат в ЕС.

"Има сектори с много, много високи тарифи, особено автомобилната индустрия и спиртните напитки", каза заместник-генералният директор на BusinessEurope Луиза Сантос пред EURACTIV, имайки предвид тарифите за внос на автомобили, които в момента надхвърлят 100%.

В други сектори тарифите може да не са много високи, но има други данъци, които затрудняват конкуренцията на европейските компании в Индия, каза тя.

Но според нея съпоставянето на свободно търгуващия ЕС и протекционистка Индия е затруднило намирането на общ език между 2007 и 2013 г., когато започнаха търговските преговори, а амбициите се смятаха за твърде големи

"Поради разнообразието от интереси на страните-членки на ЕС, само една всеобхватна сделка, която премахва голяма част от тарифите и други търговски бариери и обхваща услугите и цифровата търговия, както и други области като устойчиво развитие и МСП, вероятно ще намери съгласие между държавите-членки", каза служител на ЕС пред EURACTIV.

Според BusinessEurope намаляването на тарифите, но и регулаторното сътрудничество са от съществено значение, за да работи сделката, например по отношение на защитата на данните, санитарните и фитосанитарните стандарти, както и взаимното признаване на стандартите.

Освен това европейските предприятия искат да имат достъп до обществени поръчки в Индия.

Междувременно за Индия възможността за износ на ИТ услуги и селскостопански стоки, но и сигурен достъп за нейните промишлени продукти са важни, като някои от тях са засегнати от разпоредбите и стандартите на ЕС.

Съгласно законодателството на ЕС за технологично сътрудничество и признаване за държава със защитени данни, Индия не е отговорила на условията, което е попречило на индийските фирми да получат достъп до пазара в ЕС.

"Като цяло ще бъде въпрос на баланс", коментира Сантос пред EURACTIV, като подчерта, че този баланс трябва да бъде намерен бързо.

След 2024 г. краткият прозорец от възможности може да се затвори, тъй като и Индия, и ЕС ще проведат избори.

Партньори в променящия се свят

С променящите се геополитически обстоятелства и залеза на многостранния глобален търговски ред интересите изглеждат по-съгласувани от всякога.

В началото на 2021 г. ЕС и Индия започнаха диалог на високо ниво за търговията и инвестициите между заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис и индийския министър на търговията и индустрията Шри Пиюш Гоял.

През април председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен посети Делхи, където обяви създаването на съвместен "Съвет за търговия и технологии" и възобновяването на преговорите за свободна търговия.

"Ние предприемаме стъпки за задълбочаване на стратегическите си връзки с Индия – по отношение на търговията, надеждни технологии и сигурност, особено по отношение на предизвикателствата, породени от конкурентни модели на управление", каза фон дер Лайен тогава и добави, че това ще помогне на икономиката на ЕС да диверсифицира и да осигури своите вериги за доставки.

Пандемията и войната в Украйна разкриха уязвимостта на европейските вериги за доставки, било то руска енергия или китайски технологични продукти.

Докато зависимостта на ЕС от Русия е ограничена до енергийния сектор, връзките с Китай са много по-дълбоки, което повдига въпроса какво ще се случи, ако напрежението с Китай ескалира.

От гледна точка на Делхи, търговското споразумение с Европа ще засили кампанията на премиера Нарендра Моди "Произведи в Индия" и амбицията му да утвърди страната като регионален лидер и глобален производствен център.

Споделяне на ценности

Евродепутатът Сьорен Гаде, ръководител на делегацията на Европейския парламент и председател на Бизнес съвета на Европа и Индия, каза пред EURACTIV, че ЕС няма нищо общо с Китай, нито дори една ценност"

През 2021 г. ратифицирането на инвестиционно споразумение между Китай и ЕС беше блокирано от Европейския парламент, тъй като някои от членовете му бяха санкционирани от Китай, след като разкритикуваха потисничеството на Пекин срещу уйгурското малцинство.

Евентуално търговско споразумение с Индия също трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент, който също може да разкритикува поведението на индийското националистическо правителство.

Но Гаде беше убеден, че сделката ще бъде възможна.

"Индия може и да не е перфектна демокрация, но е демокрация", каза той и посочи, че Индия може да помогне на ЕС да диверсифицира рисковете си от Китай към партньор, който споделя повече от нейните ценности.

Друга причина ЕС да търси подновяване на сътрудничеството с Индия е нейната доста приглушена реакция на руската инвазия в Украйна. Известно е, че индийската армия разчита в голяма степен на руски доставки и оръжейни системи, на което ЕС би искал да противодейства чрез по-тясно икономическо сътрудничество.

Дата: 10.06.2022

Източник: Euractiv Bulgaria

Прочетено: 1020