14.06.2022

"Антикризисните мерки имат действително проинфлационен ефект"

"Повече от две години живеем в среда, която е сигурна и непредвидима. Политиката на правителството, не само настоящото, а и на предходните, е реактивна, а не проактивна." Това каза в интервю за БНР Силвия Тодорова от Българската стопанска камара. Тодорова е ръководител на програма "Икономически и финансови въпроси" в Камарата.

"Всички средства, които ще се изсипят, се изсипват общо, на калпак. Всеки – кой каквото е поискал, получава. А те трябва да бъдат предоставени целенасочено и за най-уязвимите групи, да подпомогнат тези, които най-много се нуждаят, а не всички".

Силвия Тодорова подчерта, че с актуализацията на бюджета се поема отново допълнителен дълг и от 7,3 милиарда лева за 2022 г. се увеличава на 10,3 милиарда.

"С него се рефинансира стар дълг, вместо да се направят някакви реформи и да се направи промяна. Непрекъснато става обслужване и увеличаване на дълговете."

Имаше обещания за реформи, залегнали в коалиционното споразумение, но те не се реализират чрез мерките и предложенията в този нов бюджет, коментира Тодорова в предаването "Преди всички".

"Антикризисните мерки имат действително проинфлационен ефект. Макроикономическата рамка, в която се работи, е не съвсем реалистична."

"Парите нямат миризма. Същото е и с природния газ", отбеляза Тодорова по повод настояването на работодателските организации за по-евтин газ, независимо от източника.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Дата: 14.06.2022

Източник: Българско национално радио

Прочетено: 1096