14.06.2022

Гост на честването беше и председателят на БСК Добри Митрев

Председателят на УС на БСК Добри Митрев участва в официалното честване на 25-годишнината от успешната приватизация на „Солвей Соди“ АД – Девня, и откриването на новата инсталация на компанията за производство на натриев бикарбонат.

Г-н Митрев връчи на г-н Номикос почетна грамота, с благодарност за дългогодишното членство и партньорство с Българската стопанска камара, за принос към развитието на българската икономика и модерните индустриални отношения, и във връзка с 25 години от първата инвестиция на групата Solvay в България.

Новата инсталация увеличава капацитета за производство на сода бикарбонат с до 200 хил. тона годишно, обяви изпълнителният директор на дружеството Спирос Номикос, който е и член на Управителния съвет на БСК няколко последователни мандата. Мащабната инвестиция е удостоена със сертификат „Клас А“. Спирос Номикос уточни, че целта на този проект е да отговори на нарасналите нужди от натриев бикарбонат, използван в храненето на животни, както и за очистването на димни газове. По думите му с тази инвестиция заводът е изградил енергийно ефективно модерно съоръжение с голям обем, улеснена поддръжка и намалени загуби на ресурси. 

Новото съоръжение отговаря на нарастващото глобално търсене на натриев бикарбонат - базисен продукт, използван основно за очистка на димни газове в индустриални приложения и като добавка в храните за животни, наред с много други приложения. С тази инвестиция заводът в Девня, който е най-големият за производство калцинирана сода в Европа, се превръща във втория по големина завод за производство на натриев бикарбонат в Европа и един от най-големите в света.

Откриването на новата инсталация е част от събитията, организирани по случай 25-годишнината от приватизацията на “Солвей Соди”. На него присъстваха високопоставени гости. Сред тях бяха представители на акционерите в “Солвей Соди” - “Солвей” и “Шишеджам”, посланикът на Кралство Белгия в България, областният управител на Варна, представители на държавната администрация, местните власти, синдикати и партньори, журналисти и служители.

„Изключително съм горд с това модерно и енергийно ефективно съоръжение, в което сме интегрирали целия натрупан през годините опит и най-добрите налични технологии“, каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди”. „Тази инвестиция допълва усилията през последните 25 години – инвестирахме 1,6 милиарда лева, за да направим този завод пример за индустрията на калцинирана сода и натриев бикарбонат.”

Наред с тази инвестиция, “Солвей Соди” ускорява енергийния си преход с цел постепенното премахване въглищата до 2030 г. и достигане на въглероден неутралитет до 2050 г. Процесът започна с проекта за съвместно изгаряне на биомаса, обявен през февруари тази година. Планира се той да бъде завършен до октомври 2022 г. и да намали с 20% емисиите на CO₂, свързани с производството на енергия в завода.

„С подкрепата на правителството и местните общности “Солвей Соди” е решена да продължи да инвестира в България и за в бъдеще“, каза Филип Керен, председател на борда на директорите на “Солвей Соди” и президент на глобалната бизнес единица на група Солвей за калцинирана сода и деривати. „За да постигнем нашите амбиции за устойчивост, трябва да продължим енергийния преход на завода. Искаме да произвеждаме енергия от местни устойчиви горива, вместо от изкопаеми, за да намалим емисиите на парникови газове и да защитим нашата конкурентоспособност. Водим борба с изменението на климата, както и да създаваме условия за нашия бъдещ икономически успех. Това ще ни позволи да продължим да се конкурираме с неевропейски производители, работещи в среда с по-малко регулации и съответно с по-ниски разходи. За да го осъществим, ще разчитаме на постоянната подкрепа на всички заинтересовани страни.”

Негово превъзходителство, белгийският посланик в България също поздрави компанията и нейните акционери за значителната инвестиция, като спомена, че Солвей е еталон за стабилност, иновации и индустриално развитие.

„СОЛВЕЙ СОДИ“, Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода. Калцинираната сода има широко приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените влакна. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и в здравеопазването.

„Солвей Соди“ е приватизирано през 1997 г., с основни акционери белгийската научна група „Солвей“ (75 %) и турската група „Шишеджам“ (25 %).

 вж. СНИМКИ

Дата: 14.06.2022

Източник: БСК

Прочетено: 248