03.08.2022

Спирос Номикос, изп. директор на "Солвей Соди", в "Бизнес старт", 03.08.2022

Компанията "Солвей Соди" (член на БСК) е най-големият производител на калцинирана сода в Европа. Новооткритата инсталация за производство на натриев бикарбонат в завода ни в Девня ще има капацитет от 200 000 тона, изградена е с наше ноу-хау, с най-модерните технологии. Това предприятие е чудесен подарък за 25-годишната ни дейност в България след приватизацията. Енергийният преход и усилията на "Солвей Соди" да намали въглеродния си отпечатък са предизвикателство пред компанията и работим по редица проекти в тази насока. Това каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

С новия завод приходите ни ще се увеличат, защото разширяваме производствения капацитет. Но по-големият ефект е, че така обогатяваме нашето портфолио. Преди години заводът в Девня е открит с цел производство на калцинирана сода с годишен капацитет от 1,5 млн. тона. Сега имаме и поделение за 200 000 тона сода бикарбонат, което ни позволява да се насочим към напълно различни пазари. Това е диверсификация.

"С новия завод се насочваме към сектора за храната за животни. Целим се и в почистването на отработени газове в различните индустрии. Това е много важно, защото намалява замърсяването на въздуха. По този начин ще помогнем на много клиенти - не само в България, но и в целия свят, за да постигнат целите си за устойчивост".

Традиционно содата бикарбонат се използва в производството на храни и за други човешки нужди. В Италия, където содата бикарбонат се използва много, всеки има по един килограм в кухнята – за печене на храни, срещу болки в стомаха, за избелване на зъбите и т.н.

Още по-важно е приложението на натриевия бикарбонат във фармацевтичната индустрия за подобряване на състоянието на диабетици.

Пазарът на натриев бикарбонат в света се оценява на няколко милиона тона - между 5 и 10 млн. тона на година, каза събеседникът.

"Пазарът в световен мащаб нараства с 5% на година и вярвам, че покрай цялата зелена еволюция в Европа ще имаме нужда да чистим повече газ. Ако говорим за калцинирана сода, тя се използва за литиеви батерии и за соларни панели. Смятам, че потреблението ще расте и на другите континенти, за да се постигнат същите цели, които са на водещо място в дневния ред на Европейската комисия ".

"Бъдещето на пазара на сода бикарбонат е светло, защото има пазар, който расте с 5% на година. Продуктът е с голям потенциал".

Войната в Украйна създаде проблеми при осигуряване на суровини за производство, но ние имаме план Б и план В, за да се подсигурим. Но, за съжаление, цените са високи, сподели събеседникът.

Краткосрочните предизвикателства пред химическата промишленост са Covid-19, войната в Украйна и политическата стабилност в България.

"Не бих определил политическата стабилност като фантастична в последните две години в България".

Последните две години не бяха много добри. Надявам се отново да има стабилно правителство. Каквото и да е правителство, но да е стабилно, защото това е добре за бизнеса, посочи Номикос.

Като средносрочно предизвикателство събеседникът открои енергийния преход и усилията на "Солвей Соди" да намали въглеродния си отпечатък.

Енергийният преход дава възможност да се конкурираме. Ако увеличиш разходите си с 50-60%, ще бъдеш изхвърлен от пазара. Ние се конкурираме с големите играчи в сектора - Турция, САЩ, Индия, Китай. 90% от продукцията ни е предназначена за износ и продаваме в Югоизточна Азия, в Северна Америка. Горди сме, че сме в Европа, но имаме проблем с разходите за въглеродни емисии. Другите страни нямат този проблем. Така че ние трябва да бъдем успешни в този преход, трябва да намалим разходите си колкото се може повече с дигитализация, автоматизация и по-добра ефективност.

Какви проекти има "Солвей Соди" за енергийния си преход и намаляване на въглеродния отпечатък вижте във видеото.

Дата: 03.08.2022

Източник: Телевизия Блумбърг

Прочетено: 964