21.06.2022

На провеждащия се днес и утре в Севиля (Испания) конгрес на Световната организация на потребителните кооперации (Consumer Co-operatives Worldwide - CCW), за президент на организацията беше избран българинът проф. Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз – България, и член на Управителния съвет на БСК.

Мандатът на новото ръководство на организацията е от юни 2022 г. до ноември 2025 г.

В посланието си към членовете преди изборите проф. Стефанов повтори увереността си, че с общи усилия и ангажираност CCW може да се превърне в много по-активна организация и модел за подражание от други международни организации и представи три основни цели. Стефанов предложи CCW да се съсредоточи върху улесняване на по-тясното сътрудничество между членовете в две взаимосвързани области: бизнес отношения на Coop2Coop, особено чрез платформа за електронна търговия и кооперативно обучение чрез създаване на Co-op Academy – интерактивна и динамична мрежа от Кооперативни академични институции с програми и курсове за кооперативно образование и обучение. Това ще позволи на кооперативния бизнес и кооперативната академия да се допълват взаимно, като и двете са важни за привличането на младите хора.

Световната организация на потребителните кооперации обединява, представлява и защитава интересите на 26 национални организации на потребителски кооперации по целия свят, които представляват 75 милиона индивидуални членове, които регистрират общ годишен оборот от над 500 милиарда евро.

Проф. Петър Стефанов е председател на ЦКС-България, Вицепрезидент на Кооперативна Европа - европейски регион на Международния кооперативен алианс и Вицепрезидент на Европейската асоциация на потребителните кооперации ЕВРО КООП. От 2014 г. е член на УС на БСК. През 2007 г. по повод 50 години от създаването на Европейската асоциация на потребителните кооперации (ЕВРО КООП) Петър Стефанов е награден с паметен медал за активното му участие в развитието на европейското сътрудничество, посредством участие в органите на управление на ЕВРО КООП. На 22 октомври 2010 г. получава орден „За гражданска заслуга” Първа степен. Отличието му е връчено от президента на РБ Георги Първанов за изключителни заслуги в развитието и утвърждаването на ценностите и институциите на кооперативното движение в страната и две десетилетия непрекъсната ръководна дейност в областта на стопанския живот.

 

Дата: 21.06.2022

Източник: БСК

Прочетено: 963