30.06.2022

Днес Комитетът на постоянните представители (Coreper) одобри временното политическо споразумение относно директивата за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD), постигнато от Европейския парламент и Съвета на 21 юни 2022 г. въз основа на предложението на Европейската комисия, публикувано на 21 април 2021 г.

По този повод генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Бейрър каза:

„Споделяме преследваните цели за устойчивост, но не вярваме, че прекомерните задължения за докладване ще допринесат за тази кауза. Компаниите искат да се съсредоточат върху решаването на реални проблеми с устойчивостта, срещани на място, а не върху писането на доклади. Прекомерните задължения за отчитане обезкуражават инвестициите, включително инвестициите за постигане на целите за устойчивост. Предприятията се нуждаят от силно привеждане в съответствие на стандартите за устойчивост в световен мащаб, за да се избегне фрагментирането на изискванията за докладване по целия свят."

Прилагането на CSRD изисква да се изготвят стандарти за отчитане на устойчивостта. Тези стандарти трябва да имат за цел да помогнат на компаниите да предоставят информация, която е пропорционална, разбираема, проверима и сравнима. ЕС трябва да избягва по-нататъшно позлатяване на правилата за отчитане на устойчивостта, в допълнение към CSRD, таксономията за устойчиви финанси и предложената директива за надлежна проверка на корпоративната устойчивост (CSDD), когато разработва стандарти за отчитане за устойчивост с помощта на Европейската консултативна група по финансово отчитане (EFRAG).

Дата: 30.06.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 1422