06.07.2022

Цената на природния газ в Европа достигна четиримесечен връх под натиска от страховете от свиване на доставките, предаде DPA.

Фючърсите на хъба TTF в Нидерландия се котираха за около 175 евро за мегаватчас, което е най-високото ниво от март. А за последното денонощие цените се покачиха с 8%.

Основна причина за ръста са намалелите доставки. Русия сви обемите, подавани по "Северен поток-1" с около 60% през последните месеци. Оправда се с това, че това са налага по технически причини, коментират от Агенцията. От там посочват, че според западните държави става дума са политическа реакция на наложените на Москва санкции заради Украйна.

Ситуацията тепърва ще се влошава, прогнозират от DPA. Причината е, че целият обем по "Северен поток-1" ще спре в понеделник заради редовен годишен ремонт на тръбата. Допълнително напрежение внася и стачката на норвежките петролни и газови платформи в Северно море.

 

Междувременно у нас бизнесът пита – Какви са цените на природния газ?

 

От Българската стопанска камара, ротационен председател на АОБР, изпратиха отворено писмо до министъра на енергетиката в оставка Александър Николов; до изпълнителния директо на "Булгаргаз" ЕАД Людмил Йоцов и до председателя на комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров във връзка с все още неясната цена на газа за м. юли.

"Понастоящем нито на уеб-сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране, нито на уеб-сайта на "Булгаргаз" ЕАД има информация за подадено заявление до Комисията от страна на обществения доставчик за утвърждаване на цена на природния газ за м. юли 2022 г.", пишат от АОБР. И напомнят, че съгласно договорите за доставка, сключени между "Булгаргаз" ЕАД и промишлените потребители, пряко присъединени към газопреносната мрежа на страната, доставната цена се формира ежемесечно въз основа на заявената за утвърждаване цена.

Липсата на заявление за пореден път оставя българската индустрия без цена за природния газ.

Според бизнеса това нарушава установената практика на подаване на заявление в края на предходния месец и на коригирано заявление на първо число на месеца, която досега е давала възможност за известно планиране на разходите за газа.

"За пореден път в рамките на няколко месеца българските производства ще работят в ситуация, в която не е известна цената на природния газ. Доколкото към момента няма прекъсване на доставките, би следвало "Булгаргаз" ЕАД да е наясно с цената на входа на газопреносната система, следователно – да може да формира доставна цена". Това посочват още от АОБР и настояват за незабавно изясняване на ситуацията с цената.

Дата: 06.07.2022

Източник: 1 към 1

Прочетено: 908