02.08.2022

БНТ, 02.08.2022 г.

Последиците върху индустрия, ако не бъдат осигурени доставките на газ, ще засегнат всички. Енергийните цени са основният фактор, който увеличава инфлацията. Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли. Това каза в "Денят започва" Щерьо Ножаров, икономически съветник, Българската стопанска камара.

"Например - при торовите заводи газта е основа суровина. "Неохим" в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на земеделските цени и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ", каза Ножаров.

Ще бъдат засегнати и косвени индустрии, освен земеделието през торовите заводи, строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени. Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки, предупреди икономическият съветник.

Предложението на "Булгаргаз" за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% - което е 298 лв. Представете си какво означава това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември, каза той.

Асоциацията на работодателските организации, която обединява 80% от бизнеса иска обещанието на отиващото си правителството за компенсации от цената от 142 лв. Бизнесът ще настоява за това, защото в противен случай изпада в непоносимост и прогнозите са за сериозни съкращения.

Ножаров заяви, че ситуацията с трите танкера е много неясна. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото потребление, а само 65%. Газохранилището в Чирен е най-малкото в Европа и най-малко запълненото. Покрива капацитет от 1/6 от нуждите на България, което е нищожно количество. Предполага се да бъде запълнено на 85% в края на годината, което няма да реши въпросът, предупреди Ножаров.

С трите танкера има неясноти. Съответната цена не може да бъде определена колко е точно, самата сделка не е потвърдена. Неясна е цената на този газ и дали изобщо ще дойде. Азербайджан също не е алтернатива, защото там имаме един изчерпан капацитет, каза Ножаров.

Бизнесът няма подкрепа към "Газпром" или към Русия, категоричен е обаче той. Просто липсват други алтернативи и държавата не си е свършила работата да ги посочи. България е без енергийна стратегия от две години.

"По отношение на "Газпром" се появяват коментари от експерти за правилото "вземи или плати". България може да плати дори неустойки, че не плаща газта. България обаче тук може да има възражения, защото "Газпром" едностранно промени условията за плащане. Т.е. не е ясно доколко "Газпром" би осъдил България. Не се вижда друга алтернатива, от всички възможни това остава като възможност за допълване на необходимите количества. Ако правителството предложи друга алтернатива, бизнесът е съгласен", каза Щерьо Ножаров. 

Вижте целия разговор във видеото

 

Дата: 02.08.2022

Източник: БНТ

Прочетено: 916