07.07.2022

Според BusinessEurope, подобряването на бизнес средата е от решаващо значение за посрещане на нарастващите разходи и спада на растежа

Днес BusinessEurope публикува своята лятна икономическа перспектива за 2022 г., като прогнозира икономиката на ЕС да нарасне с 2,6% между 2021 и 2022 г. (коригиране надолу с 1,3% спрямо есенната прогноза). Растежът „в рамките на една година“ през 2022 г. се очаква да бъде само 0,6%, което повишава перспективата отделните държави-членки на ЕС да изпитат поне „технически рецесии“ през 2022 г.

Очаква се инфлация в еврозоната от 6,5% през 2022 г., която ще спадне до 2,6% през 2023 г. Но това ще зависи от спада на цените на енергията и умереното увеличение на заплатите, на фона на много стеснен пазар на труда. Прогнозата сочи, че растежът на ЕС може да достигне 2,1% през 2023 г., въпреки че има значителни рискове за намаляване на тази цифра.

Новият президент на BusinessEurope, Фредрик Першон, който започна мандата си на 1 юли, заяви:

"Икономиката на ЕС е изправена пред много труден период. Докато някои сектори на услугите продължават да се възползват от по-нататъшното повторно отваряне след Covid, много промишлени сектори забелязаха удари по производството поради продължаващи проблеми с глобалната верига на доставки и страдат поради нарастващите цени на енергията и суровините.

Създателите на макроикономическата политика трябва да намерят подходящия баланс между контролирането на инфлацията и необходимостта от подкрепа на възстановяването, прилагайки гъвкавостта на правилата на Пакта за стабилност и растеж през 2023 г., без да забавят дългосрочното укрепване на публичните финанси. Подобряването на бизнес средата е от ключово значение за подпомагане на компаниите без добавяне на публичен дълг.

Всички ние ще трябва да бъдем бдителни за нарастването на инфлационните очаквания, като социалните партньори се ангажират отговорно в колективното договаряне на заплатите, за да гарантират, че временните покачвания на цените няма да доведат до пагубна спирала между заплати и цени.

Политиците на ЕС трябва да укрепят единния пазар на ЕС, като премахнат пречките пред търговията и инвестициите, особено в енергийните, цифровите, банковите и капиталовите пазари, и следва да следват амбициозна търговска политика, като същевременно диверсифицират източниците на доставка. И е от съществено значение да се използва по най-добрия начин инструментът на ЕС за възстановяване и устойчивост, за да се стимулират продуктивни инвестиции и реформи.“

________

Прогнозата за България:

Дата: 07.07.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 3641