03.08.2022

Нужни са доставки на каквато и да е цена, в достатъчни количества, заявиха Щерьо Ножаров и Ваня Григорова

"Булгаргаз" поиска 60% увеличение на цената на газа

"Когато няма дългосрочни договори, не може да се постигне добра цена. През август би следвало да бъдат гарантирани достигащи количества по какъвто и да е начин и на каквато и да е цена. При скокообразно покачване на цената с 60% трябва да има подкрепа, така че икономиката да остане конкурентоспособна и домакинствата да имат сигурност през новия отоплителен сезон", коментира икономически съветник към БСК Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

Той подчерта основният проблем с доставките на американски втечнен газ - трудно ще стигне до България.

"Гръцките терминали са резервирани, а терминалите през Турция оскъпяват газа. Но след като нямаме дългосрочни договори, август месец е най-подходящият за доставки на количества на каквото и да е цена и условия. Това е задача на служебното правителство. После ще стане сложно, има криза в много държави", подчерта Ножаров.

При липса на доставки и адекватна държавна помощ той прогнозира трудно оцеляване за много бизнеси. Най-засегнати са химията неметалните минерали като гипс и стъкло.

"Там производството не може да бъде спряно, предприятието трябва да бъде закрито. В сегашната ситуация се очертава много тежка, зима. Ако през август не бъдат гарантирани доставки, ще има фалити на предприятия. Дали ще бъдат освободени 225 000 работници или 25 000, това е шокова ситуация и за домакинствата", заяви още Щерьо Ножаров.

Според икономическия експерт към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова е недопустим призивът от ЕК за ограничаване на потреблението на гадз с 15%.

"В началото на годината българските граждани не осъзнаваха как въобще ползват газ и позволиха на европейските елити с лека ръка да затворят крана на основния си доставчик. Да кажеш на едни хора, че трябва да ограничат да ползват нещо - ще им струва много по-скъпо. В България проблемът е основно отоплението в София. 1/3 от газа се потребява от "Топлофикация София". Вариантите са увеличение на цената на парното или "Топлофикация" да продължава да трупа загуби. Това ще доведе до фалит на дружеството, в един момент ще трябва да го спасим с държавни средства", посочи Григорова пред Bulgaria ON AIR.

А като алтернатива посочи преминаването на потребителите към отопление на ток, на което електропреносната мрежа няма да издържи.

"Хвърлени сме в порочен, затворен кръг, който няма решение. Ще ограничим топлата вода, осветлението на публични сгради, но не можем да спрем да се отопляваме. В България не е като във Франция, където вратите на големите магазини стоят отворени, а вътре бумкат климатици. Ние имаме малко делимости, които можем да ограничим безболезнено. В Швейцария вече се обсъжда 4-часов режим на тока. Това, че у нас не се обмисля, не означава, че няма такъв риск. Политиците не желаят да проведат реален разговор. Василев на Съвет по социално сътрудничество, каза че нашите хранилища ще бъдат запълнени на 100% преди есента, това е хипноза. Борбите не бива да стават за сметка на българския гражданин и бизнес", коментира Григорова.

Тя е категорична, че газът, който се доставя, не е по-евтин от "Газпром".

"Никога газ, за чиято доставка е нужно да бъде втечнен, транспортиран и докаран регазифициран, няма как да е по-евтин. Гарантирането на газ не може да стане през път, който не съществува", добави Григорова.

А икономически съветник към БСК изрази оптимизъм за следващия отоплителен сезон 2023/24.

"Европа беше зависима дълги години, ударно започнаха да се строят терминали за газ. Европа ще диверсифицира доставките си. Тази зима трябва издържим по някакъв начин. Правителство и държавата за следващата година трябва да дадат повече средства за подпомагане на домакинствата и бизнеса. Социалните партньори сме единни - нужна е държавна подкрепа. Рядко сме единодушни, когато е така, значи ситуацията е много сложна и тежка. Ние трябва да направим всичко възможно, за да получим тези 7 кораба, трите кораба до Нова година и да се намерят допълнителни доставки", каза Ножаров.

Григорова призова за ограничаване на износа на ток, за да може да се компенсира предстоящото увеличение на потреблението на вътршния пазар.

Гледайте целия разговор във видеото.

Дата: 03.08.2022

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 1138