10.08.2022

Ръководството на Българската стопанска камара проведе работна среща днес, 10 август 2022 г., със служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. По време на срещата, която бе по инициатива на министър Стоянов, в БСК беше обсъдена цената на ел. енергията и механизма за компенсация, сигурността на доставките на природен газ и промени в законодателството, свързани с възможността за преминаване към алтернативно гориво.

Сред дискутираните теми бе членството на България в ОИСР, Европейската зелена сделка и недостатъчната информираност на предприятията относно прилагането й, работата на търговските представители на България зад граница, експортните такси и институционални проблеми, които затрудняват икономическите субекти и бъдещите инвеститори.

„Вие сте човек от бизнеса и нашите членове разчитат на Вашата експертиза и диалогичност. Подчертавам, че никой бизнес не желае помощи от държавата, но всички ние искаме справедливост и възможност да се конкурираме честно на европейските пазари. Считаме, че засегнатите предприятия от високата цена на ел. енергията трябва да бъдат подпомогнати, а тези, които злоупотребяват, трябва да бъдат санкционирани“, каза в хода на разговора Добри Митрев. Председателят на УС на БСК запозна подробно министъра на икономиката и индустрията с необходимостта да бъде постигната прогнозируема цена на ел. енергията за бизнеса и важността държавата незабавно да намери механизъм за сключване на дългосрочни договори, особено за електроинтензивната индустрия.

Относно темата за природния газ, министър Никола Стоянов подчерта, че възможности за гарантиране на доставките и максимално добра цена ще се търсят по време на заседанието на Междуведомствения щаб за решение на енергийната криза, който ще се проведе до края на работната седмица. Напомняме, че вчера БСК изпрати писмо относно координирани мерки за намалението на потребление на газ и осигуряване на необходимите количества природен газ за българската икономика до министър-председателя Гълъб Донев, до министъра на енергетиката Росен Христов и заместник министър-председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Във връзка с отмяната на решение на Министерски съвет на предходното правителство за членството на България в ОИСР, министър Стоянов поясни, че причината е в техническа грешка в самия текста, а не в позицията на страната ни относно присъединяването към ОИСР. Министърът бе категоричен, че в най-кратки срокове Министерски съвет ще приеме документа. Опитите това да бъде представено като промяна в курса на страната, бе определено като политическо внушение. Председателят на БСК подчерта, че влизането на страната ни в ОИСР, членството в Шенген и еврозоната са сред ключовите приоритети на национално представителните работодателски организации.

Относно търговските представители на България зад граница и ръководството на БСК, и министърът на икономиката и индустрията са единодушни, че страната ни изпуска големи възможности за експорт заради дългогодишен не достатъчно ефективен модел на работа на представителите от Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ).

“Подобряване на модела на работа на Службите по търговско-икономически въпроси, приоритизиране на списък с потенциални държави, конкретизиране на задачите, отпушване на многото административни пречки пред бизнеса, сформиране на екип, в който да се търсят хора за конкретната работа, а не работа за определени хорал. Това са част от приоритетите, по които смятам да работя като служебен министър на икономиката и мисля, че са напълно осъществими в рамките на служебния кабинет“, каза министър Никола Стоянов.

В края на разговора министърът обеща регулярни срещи с работодателските организации по конкретни проблеми и подчерта, че разчита на експертния потенциал на БСК.

Ръководството на Камарата се ангажира да съдейства с навременна експертиза и да бъде коректен партньор на държавата, отчитайки предизвикателствата пред икономиката в национален и международен план.

 

 

Дата: 10.08.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1003