13.09.2022

Има риск да загубим пари - до момента са кандидатствали около половината от тези, които би следвало да го направят. Впоследствие се отхвърлят около 20%. Остават още само 7 дни за набиране на предложения. Няма интерес от фирмите. Причината е, че парите ще дойдат бавно, а и ще се възстановяват възстановените пари. Освен това се изисква да се извадят всички разрешителни без да се знае дали ще си одобрен. Това коментира за "Твоят ден" Щерю Ножаров от БСК.

По думите му 568 млн. лева ще се управляват от Европейски инвестиционен фонд, не от българска институция, така че не се знае дали ще стигнат до бизнеса. "Сега се получават пари срещу резултати и законодателни реформи. Има и две оперативни програми, които все още не са договорени, а са за 5 млрд. Това са за иновации и научни изследвания, те касаят бизнеса пряко и са много по-платени от Плана за възстановяване", разкри Ножаров. И допълни, че мониторингът на ТЕЦ "Брикел" е дистанционен и се праща на агенцията по "Околна среда" дори без да са на инспекция.

Според икономиста Михаил Кръстев Планът за възстановяване не може да прекрои българската икономика. "През 2021 година трябваше да се получат авансовите плащания, бизнесът имаше голяма нужда от тях. Евтиният ток, който произвеждаме и успяваме да продадем, като чрез тези пари компенсираме бизнеса, може да се окаже, че в един момент ще стане скъп", прогнозира той.

По думите му в частта "Зелена България" се подпомага енергийната ефективност, сградния фонд и домакинствата. "Прогнозата на МФ за дефицита през следващата година е съотносима с парите, които ще получим по Плана", посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Дата: 13.09.2022

Източник: Нова телевизия

Прочетено: 762