30.09.2022

Водещи браншови организации от Стария континент обсъдиха енергийната криза, недостига на дървесина, перспективите за мебелната индустрия и възможностите на кръговата икономика

Представители на Европейската конфедерация на мебелната промишленост (ЕFIC) се събраха на среща в София на 29-30 септември 2022 г. За първи път България и Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) домакинстват събитие от подобен ранг, в което се включиха организации на европейски страни с развита мебелна промишленост като Белгия, Австрия, Германия, Ирландия, Кипър, Норвегия, Италия, Швеция, Турция, Дания, Холандия, Франция и др., както и ИКЕА.

Участниците в заседанието на ЕFIC посетиха българския парламент, запознаха се с интересни факти за историята на сградата и научиха подробности за дейността на Народното събрание. В рамките на официалната програма те разгледаха също забележителностите на София: храм-паметника „Св. Александър Невски”, руската църква „Св. Николай“, джамията „Баня Баши“, ротондата „Св. Георги“, народния театър „Иван Вазов”, Националната художествена галерия, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и др.

По време на заседанието, което се проведе в „София Хотел Балкан“, членовете на борда на EFIC дискутираха важни теми като цените на енергията и мерките, които правителствата на различните европейски държави са предприели за справянето с кризата; трудностите, свързани с намирането на суровини и недостига на дръвесина, и различната правна регулация за всяка страна. Представени бяха също данни за състоянието на пазара на мебели, очертани бяха и прогнози за развитие на сектора до края на 2022 г. и 2023 г. Разгледани бяха и необходимите действия, които трябва да се предприемат на европейско ниво за облекчаване на негативното въздействие върху индустрията, а също и възможностите за приложение на кръговата икономика и преминаване към устойчиво производство на мебели. Позицията на България беше представена от проф. Васил Живков, председател на управителния съвет на БКДМП. „Участието на Камарата като домакин на срещата на борда на EFIC в София е крачка напред в изграждането на положителния образ както на двата отрасъла, така и генерално на България. Смятам, че благодарение на качествените продукти, които произвеждаме и все по-развитите и модернизирани предприятия у нас, страната ни се превръща в търсена дестинация за производство на изделия от дървесина и нови перспективи за развитие на бизнес партньорства“, заяви още проф. Живков.

„EFIC e организация, която представлявава асоциации на различни държави в Европа с развита мебелната индустрия. Ние сме поставени сме пред сходни предизвикателства: високи цени на енергията, липсата на суровини и инфлацията. Това неминуемо се отразява и на пазара. За щастие, след пандемията от Ковид имахме 2 добри години, но сега нещата се променят. В момента предстои труден период както за хората, така и за бизнеса и представителите на мебелната индустрия. Планът за възстановяване на Европа от Ковид кризата беше много важен, за да рестартираме бизнеса и живота си. Смятам, че сега заради трудностите с цената на енергията ни е нужен подобен план. За съжаление, прогнозата за следващата година не е позитивна, поне за първите 6 месеца. Като основни проблеми ние от EFIC разпознаваме и отчитаме цените на всички стоки, които се повишават, а също притесненията на хората. Те ще се опитат да оцелеят тази зима, ще си плащат трудно сметките и няма да имат нито възможност, нито желание да купуват стоки“, заяви по време на срещата Еди Снайдеро, председател на EFIC.

БКДМП членува в ЕFIC от 2018 г., като активно участва в редовни заседания с цел защитаване на интересите на българските компании и насърчаване на стратегиите за осигуряване на подходящи условия за пазара на мебели в Европа, посочват от браншовата камара. В EFIC участват почти всички браншови организации на европейски държави с развита мебелна промишленост, сред които Австрия, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Словакия, Унгария, Швеция, Турция и асоциирани членове – ИКЕА и Украинската асоциация на мебелните производители.

 

***

Повече информация за Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост/БКДМП/

Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост/БКДМП/е учредена през 1992 г. като доброволно сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е да защитава и представлява интересите на своите членове и на бранша като цяло. В БКДМП членуват повече от 320 фирми, 11 професионални гимназии и един университет. Камарата е единственият официален представител на работодателите в секторите Производство на мебели, Дървообработване, Производство и доставка на машини и материали за дървообработващата и мебелна промишленост.

Повече може да научите на:

https://timberchamber.com/

Fb страница

 

Дата: 30.09.2022

Източник: БКДМП

Прочетено: 819