05.10.2022

"Бюджетът за следващата година трябва да бъде структуриран върху реформи. Досегашните бяха структурирани върху изливане на пари, което нямаше ефект. Бюджетите по време на криза трябва да се използват за реформи. Един бюджет не трябва просто да раздава пари, а да провежда реформи. Другият въпрос е къде трябва да бъдат провеждани реформи".

Това каза пред БНР макроикономистът Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в Българската стопанска камара.

И като пример посочи "пенсионно-осигурителната система, която върви към разпад, защото се раздават пари по популистки начин, без да се правят реформи".

В предаването "Нещо повече" Ножаров допълни, че се намираме в процес към зелена трансформация, а в бюджета не се забелязва отношение в тази посока.

  • Георги Вулджев: Първият приоритет при преговори за правителство трябва да е състоянието на бюджета

"Изводите от действието на тазгодишния бюджет са, че имаме неработещи капиталови разходи, което води до зацикляне на икономиката, тоест до намаляване на потенциала на растеж на БВП. Емисията на държавен дълг отпреди дни постави лоша оценка на българската икономика и на управлението на бюджетните финанси. Ние се намираме в динамична обстановка на оскъпяване на външния дълг на България, което означава, че бюджети, базирани на дефицит, вече не можем да си позволяваме".

По думите му е необходима стабилност на данъчната система, тъй като тя е силно разклатена заради популизъм.

"Трябва да се избягват популистките разговори за съществено намаляване на минималната работна заплата, тъй като това би увеличило съществено бюджетният дефицит. Този бюджет трябва да изведе страната към пълноправно членство в еврозоната, тъй като то единствено ще помогне на България да управлява външния си дълг. Трябва да се държи сметка, че в настоящия бюджет прехвърлихме от миналогодишния около 2,9 млрд. лева, тоест реалният бюджетен дефицит е по-голям от обявения".

Интервюто с Щерьо Ножаров можете да чуете в звуковия файл.

 

 

Дата: 05.10.2022

Източник: БНР

Прочетено: 630