11.10.2022

В последните години много чужди онлайн търговци успешно се възползваха от липсата на достатъчна дигитализация и реално превзеха голяма част от пазара, споделя Юлиян Маслянков, изпълнителен директор на Сирма ИншурТех и HRM Solutions. Той ще е сред основните участници в панела "Технологичното състезание на парите" в предстоящия Пети банково-финансов форум "Бъдещето на парите", организиран от списание "Мениджър".

Събитието ще се проведе на 20 октомври, четвъртък, от 12:30 часа в Inter Expo Center. Своята безплатна предварителна регистрация можете да направите тук.

- Г-н Маслянков, пандемията ускори дигитализацията на бизнеса у нас, но дали зададе достатъчно бързо темпо на този процес?

- Бизнесът се дигитализира, но с много бавни темпове. COVID значително размести пластовете и накара много компании да се пренастроят и да се дигитализират. Естествено в тази криза много голям ръст имаха всички, които бяха готови и превключиха в онлайн режим на момента. Всички останали страдаха и записаха спадове. За голяма част от бизнесите, които са достигнали нивото на насищане в нашия малък пазар, дигитализацията е основен фактор, за да могат да излязат зад граница, особено за такива, които са в ритейл сектора. В последните години много чужди онлайн търговци успешно се възползваха от липсата на достатъчна дигитализация и реално превзеха голяма част от пазара.

- Къде е най-оспорвано технологичното състезание във финансовия сектор?

- Необходимостта от дигитализация във финансовия сектор е видима от доста време, като банките са най-напред в това отношение. Проблемите са основно в интегрирането на онлайн услугите и функционалностите с легаси системите. При старите процеси, в много случаи се очаква някой потребител да вземе решение и тогава даден процес да мине на следваща стъпка. От друга страна, съвременният потребител иска всичко да се случи на момента. И тук се получава проблема. Всеки, който успешно реши този проблем, ще може да отговори на очакванията на днешните клиенти. Мултиканалността също е от изключително значение. Тук все още се изостава значително, в сравнение с тенденциите в света. Не ми се е случвало да имам интеракция онлайн и в последствие при посещение на офис, да не е необходимо да се обяснявам от самото начало. Това лесно може да се реши с дигитализацията.

- Наскоро Сирма Груп придоби мажоритарен дял в ТБИ инфо. Какъв потенциал носи подобна синергия?

- Сирма имат добре развит бизнес в банковия сектор. От друга страна ТБИ Инфо има сериозна експертиза в областта на застраховането. Двете теми се пресичат и по този начин можем заедно да предоставим комплексна услуга. Освен това интерес представляваше и дъщерното дружество, в което успешно развиваме дигитализацията на управлението на хора, с продукта за електронно трудово досие sHRedy.

_____

Петият банково-финансов форум на списание "Мениджър", "Бъдещето на парите" ще се проведе на 20.10.2022 г., в Интер Експо Център, с начало 12:30 ч. Предварителната безплатна регистрация за присъствие може да направите тук.

Генерален партньор на събитието: ProCredit Bank

Основни партньори: Unicredit Bulbank, Management Financial Group

С подкрепата на: Sirma InsureTech, JTI, Singleton

Институционални партньори: Българска стопанска камара, Германо-българска индустриално-търговска камара, Френско-българска търговска и индустриална камара, Международно Висше Бизнес Училище, Университет за национално и световно стопанство

Медийни партньори: БНТ, dir.bg, bTV, Dnes.bg, Bloomberg TV Bulgaria, MoitePari.bg

Дата: 11.10.2022

Източник: Сп. Мениджър

Прочетено: 670