17.10.2022

Когато човек ясно осъзнае нуждата да инвестира, с времето ще събере и добави достатъчно средства за изграждането на точния като сума и профил инвестиционен портфейл, казва Десислав Василев, основател на компания за лични финанси "Пентаграм Капитал".

Той е лицензиран инвестиционен консултант към КФН, с над 15 години опит в тази сфера. Основател е на информационна платформа, която помага на широк кръг от хора в откриването на точните за тях инвестиции. Лектор е и по теми ,свързани с инвестиции и финансовите пазари с фокус върху възможностите, които те ни предоставят.

Десислав Василев ще участва в четвъртия панел „Парите и хората“ на „Пети  банково-финансов форум“ на списание „Мениджър“. Събитието  ще се проведе на 20.10.2022г. в Интер Експо Център от 12:30ч. Запазете вашето място в залата тук

- Кои са основните грешки, които потребителите нефинансови специалисти най-често допускат, когато започнат да инвестират самостоятелно чрез различните платформи за търгуване на финансови инструменти?

- Според мен основните грешки са слабата диверсификация, обикновено изразяваща се в покупката на твърде малко на брой ценни книжа, недостатъчно задълбочения анализ, предхождащ инвестициите, недостатъчните познания за корелацията между различните активи, както и трудността „да купят и продадат добре“. В допълнение смятам, че малко от потребителите познават самите себе си достатъчно, за да са наясно как биха реагирали при силен ръст или спад на вложенията си.

- Колко средства са необходими за изграждане на балансиран инвестиционен портфейл със среден до висок риск?

- Тук според мен, въпросът не опира толкова да средства, а до решението за започване на инвестирането. Когато човек ясно осъзнае, че трябва да инвестира, с времето ще събере и добави достатъчно средства за изграждането на точния като сума и профил инвестиционен портфейл. Смятам, че в един момент всеки от нас си дава сметка, че да изхарчим целия си доход е безотговорно спрямо бъдещето. В същото време, ако само спестяваме, то инфлацията би изяла спестеното. Така естествено се появява нуждата от инвестирането като балансът между едното и другото, позволяващ ни да харчим разумно днес, но и да се погрижим за бъдещето. А средствата за инвестиране могат да бъдат набавени чрез месечни вноски (които с годините стават сериозна сума) или пък с готови, вече спестени пари. И стигаме до следващата стъпка в инвестиционния процес- какъв да е инвестиционния ни портфейл. Той трябва да бъде индивидуален за всеки от нас и да отговаря на нашите нужди и толерантността ни към риска. А тук е важно да знаем кой ще изготви, следи и променя инвестиционния ни портфейл според пазарните тенденции.  В общи линии възможностите са три - човек сам да инвестира чрез платформи, да се довери на институции (като банки/инвестиционни посредници) или пък да работи с личен финансов консултант. Това е решение което всеки трябва да вземе сам.

- Кога ще видим в България инвестиционни посредници или взаимни фондове, които отчитат такса за управление на средства, само когато са генерирали положителна доходност за клиентите си?

- Такъв тип такса за управление (само при постигната доходност) е по-скоро пожелателна отколкото реалистична идея. Почти всички продукти по света имат такса за управление, независимо от постигнатия резултат. А някои фондове, в допълнение имат и такса за добро представяне, когато са генерирали положителна доходност. Таксата за управление е необходима за наемането на анализатори, портфейлни мениджъри и други професионалисти (напримеp "compliance"), работещи за един активно управляван фонд или компания за управление на активи. Другата възможност е да се инвестира в ЕТФи, които принципно „репликират“ определен индекс. Съответно таксата за управление е минимална.

***

Достъпът до Пети банково-финансов форум "Бъдещето на парите" на списание „Мениджър“ е безплатен, с предварителна регистрация, която можете да направите тук

Генерален партньор на събитието: ProCredit Bank

Основни партньори: Unicredit BulbankManagement Financial Group

С подкрепата на: Sirma InsurTechJTI

Партньори на коктейла: The SingletonLevent

Институционални партньори: Българска стопанска камараГермано-българска индустриално-търговска камараФренско-българска търговска и индустриална камараМеждународно Висше Бизнес УчилищеУниверситет за национално и световно стопанствоВисше училище по застраховане и финанси

Медийни партньори: БНТdir.bg, bTVDnes.bgBloomberg TV BulgariaMoitePari.bg

Дата: 17.10.2022

Източник: Сп. Мениджър

Прочетено: 574