18.10.2022

БНТ, По света и у нас

Нови 33 мерки за подпомагане на бизнеса подготвя Министерството на икономиката. За да влязат в сила те, обаче е необходим парламент и законодателни поправки. Държавата започна да подпомага извънредно бизнеса през 2020 г. - първо заради пандемията и сега заради енергийната криза. Въведените мерки обаче не дават желаните резултати и икономиката е заплашена от рецесия.

Държавата е заделила през последните три години близо 3 млрд. и 800 млн. лева подкрепа за бизнеса. Дали обаче мерките са адекватни, работодателите не са категорични.

"До някаква степен бяха адекватни, но разбира се имаха редица недостатъци - на първо място фирмите ги получаваха с голямо закъснение, поне около 40 дена. Най-засегнатите не получиха целева и силна подкрепа, това също е вярно", каза Щерьо Ножаров, икономически съветник БСК.

Най-сериозно се открои обаче проблемът с нецелевата подкрепа и предоставянето на помощ на всички.

"Практиката от последните година и половина - две показа, че когато се правят на калпак реформи, не водят до желания ефект. В момента не знаем кои предприятия реално са на загуба заради кризата, която ни заобикаля или са на загуба заради някаква друга причина - липса на управленски опит или липса на конкурентоспособност", каза Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Едно от последствията от неадекватната помощ, според финансисти, е изкуственото задържане на дадени бизнеси над повърхността и още догодина те ще започнат да фалират.

"Ние имаме едни фирми, които са се натрупали и са на изкуствено дишане и при промяна на условията може да се очаква, че ще има движение на махалото в обратна посока", каза финансистът Любомир Дацов.

Според работодателите подкрепата за бизнеса трябва да продължи, но не по този начин както досега.

"Влизаме в рецесия и фирмите продължават да се нуждаят от подкрепа. Разбира се тя трябва да идентифицира засегнатите, имаше работна група към министерството на икономиката и са записани около 30 мерки", каза Щерьо Ножаров.

В средствата, предоставени за бизнеса, не са добавени парите за енергийни помощи, тъй като голяма част от тях идват от производителите на електроенергия в страната и техните печалби.

Продължават и възможностите за подкрепа на бизнеса чрез еврофинансиране. По данни на Министерството на транспорта по оперативна програма конкурентоспособност са отпуснати 64,2 млн. лева на автобусни превозвачи и 57 млн. лева на въздушни от 2020 година досега.

Дата: 18.10.2022

Източник: БНТ

Прочетено: 590