21.10.2022

Министерство на финансите предлага базов бюджет. Минималната работна заплата ще се запази на ниво от 710 лева месечно при предложения от финансовото министерство базов бюджет. Това съобщи служебният министър Росица Велкова. От 1 юли е заложено увеличение на пенсиите с прилагане на т.нар. швейцарско правило.

Без промени ще останат майчинските, социалните пенсии и данъчните облекчения за родители. Мярката за 25 стотинки подпомагане за литър гориво обаче ще е валидна или до изчерпването на заделения ресурс, или докато от Европейската комисия не ни постановят да я прекратим. Това може да се наложи, тъй като е валидна само за автомобили с български регистрационни номера, а това се счита за дискриминация. Намалените данъчни ставки остават във вида, в който са записани в закона в момента – до юли догодина.

Средногодишната инфлация ще бъде 6,4%, нивото на безработица - 4,6%, а растежът на икономиката - 1,6 на сто (БВП в размер на близо 174 млрд. лева).

“Това е един неамбициозен бюджет, който е построен върху доста висок дефицит, което не прави добро впечатление и в него липсва посока, липсва мотивация, индикация за реформи. Ние увеличаваме най-различни доходи в публичната администрация, но не е посочено как ще се подобри дейността на публичната администрация. Капиталовите разходи тук са завишени, не е посочено дали те ще добавят добавена стойност , икономически растеж и в каква насока ще бъдат. Критичен съм към това, което е предложено“.

Това каза пред БНР икономистът Щерьо Ножаров.

“Базов бюджет означава това, че този бюджет е разработен при действащите политики през 2022 г. Той не е разработен при промяна на политиките, което отговаря и на едни служебен министър на финансите и служебно правителство, което не би следвало да прави промени в политиките. Защото дори при действащите политики през 2022 г. имаме дефицит от 11,6 млрд., почти удвояване на дефицита.

Да си представим, ако имаме промяна в политиките, докъде бихме стигнали. Новият дълг ще бъде в размер на 16 млрд. Отделно имаме предвидени по 3 млрд. на година до 2025 г. погасяване на външен дълг всяка една година“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

Общият размер на държавния дълг е над 50 млрд. лева. Притеснителна е високата скорост на неговото покачване“, посочва още Ножаров.

“Синдикатите незабавно реагираха на този бюджет по отношение на минималната работна заплата. В него се вижда, че нямаме замразяване на доходите. Пенсиите ще продължат да нарастват, има предвидени плащания – 3,7 млрд. над тези от тази година. Увеличава се цифрата като процент от БВП – от 10,4% на 11,1%, което става много близо до средноевропейските стандарти, увеличени са заплатите за персонала в публичната администрация, почти 2 млрд. лева“.

Това средно е около 9% увеличение на заплатите в публичната администрация. Но в някои ведомства, като Министерство на земеделието имат 42%.  В Министерството на Иновациите и растежа – 36% е увеличението. Нямаме замразяване на доходите. Минималната работна заплата е приета като референтна стойност, спрямо която се отчита увеличението на доходите, а не като замразяване. Средната работа заплата също е предвидена да се увеличава, така че не можем да говорим за замразяване на доходите“, казва още икономистът. 

“Имаме разминаване на макроикономическите допускания между този проектобюджет с тези на актуализираната макроикономическа прогноза на БНБ. За икономическия растеж те се разминават с 1,5%. БНБ предвижда за догодина растежът да е 0,01%, а Министерството на финансите – 1,6%. Това е доста сериозно разминаване при две прогнози, които излизат едновременно.

Продължават да бъдат ниски инвестициите и допускането в бруто образуването на основен капитал. Продължават да бъдат ниски и редица други показатели, което поставя икономиката ни на една траектория, която няма да изведе до доближаване на европейските стандарти в близките години“, посочва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Дата: 21.10.2022

Източник: БНР

Прочетено: 712