25.10.2022

По повод общественото обсъждане на Проект на насоки по Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм“, в Българската стопанска камара постъпиха сигнали и предложения от браншови организации. Те засягат специфичните особености на сектори „Туризъм“ и „Търговия“ като потенциални бенефициери по схемата, особено в светлината на затрудненията в икономическото развитие през последните няколко години.

В тази връзка, БСК изпрати писмо до министрите на регионалното развитие и благоустройството, и на туризма с искане за среща, в рамките на която да бъдат представени съображенията и предложенията на засегнатите икономически сектори и да се потърси приемливо решение.

В писмото се посочва, че въвеждането на висок минимален брой точки по предложените критерии силно ограничава кръга на потенциалните кандидати и възможностите за успешно реализиране на проектите. „Въвеждането на точкова система за оценка, без оглед на индустрията, в която дружествата оперират, поставя дружествата в областта на туризма и търговията в неравностойно положение спрямо другите сектори, в които текуща инвестиция в модернизиране на сградите не е наложителна и не е правена“, се казва в писмото. Според БСК, по-справедлив критерий за оценка може да бъде реалното спестяване на определено количество потребявана енергия за всеки вложен по програмата лев. Вариант за премахване на ограниченията пред потенциалните кандидати е и съществено намаление на прага за минимален брой точки.

БСК излага и аргументи срещу краткия срок за изпълнение и постигане на определено ниво на енергийна ефективност. За целта Камарата предлага увеличение на срока на изпълнение от 24 на 36 месеца и при наличие и доказана невъзможност за изпълнение, поради форсмажорни обстоятелства, да се предвиди възможност за еднократно удължаване на срока на изпълнение с до 6 месеца без загуба на финансиране. Мотивите за това предложение се основават на времеемкостта на процесите по подготовка на необходимите документи, избор на изпълнител, въвеждане в експлоатация, отчитане и одит за доказване на постигнатите спестявания, и др. „Както и в резултат на увеличаващата се несигурност в политическите и икономически процеси и рисковете от прекъсвания и нарушения във веригите на доставките, които допълнително могат да забавят или възпрепятстват изпълнението на строително-монтажните работи“, се казва в писмото, като се подчертава, че предложеният по-дълъг период е съобразен със заложения краен срок в Националния план за възстановяване и устойчивост – 30.06.2026 г.

За допълнително ускоряване на изпълнението на проектни предложения и постигане ефективност на програмата БСК предлага да бъдат допустими за разглеждане и проектни предложения, които към момента на откриване на процедурата са с проведени процедури за избор на изпълнители, в случаите когато възложителят не е възложител по Закона за обществените поръчки.

„Обръщаме внимание, че реализираните нощувки през 2020 г. и 2021 г. са, съответно – 25% и 50% от тези през 2019 г., което влошава финансовите и икономическите показатели на дружествата. Съответно, в случай че не се предвидят коригиращи изчисления, дружествата в сектор туризъм е вероятно да се окажат предприятия в затруднено положение, съгласно Регламент (ЕС) №651/2014 г., и да не бъдат допуснати до кандидатстване по процедурата“, алармира БСК.

Вижте пълния текст на писмото ТУК.

 

Дата: 25.10.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1012