25.10.2022

 

Изх. № 05-13-20/25.10.2022 г.

 

ДО

АРХ. ИВАН ШИШКОВ,
МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО
РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО

 

КОПИЕ:

Г-Н ИЛИН ДИМИТРОВ,
МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА

 

ОТНОСНО: Искане за среща с цел обсъждане на Критериите за кандидатстване и изпълнение, заложени в Проекта на Насоки по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм“ по Националния план за възстановяване и устойчивост

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Във връзка с общественото обсъждане на Проект на насоки по Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм“, проведено в периода 26.08.-25.09.2022 г., в изпълнение на чл. 5, ал. 2 от Постановление № 114 от 8 юни 2022 г. на МС за определяне на детайлни правила за предоставяне на средства на крайни получатели от Механизма за възстановяване и устойчивост, в Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес постъпиха сигнали и предложения от браншови организации. Те засягат специфичните особености на сектори „Туризъм“ и „Търговия“ като потенциални бенефициери по схемата, особено в светлината на затрудненията в икономическото развитие през последните няколко години. Обобщено, основните съображения и предложения са следните:

А.    По отношение на критериите за оценка на качеството и предложените нива за определяне на брой точки

  1. Въвеждането на висок минимален брой точки по така предложените критерии силно ограничават кръга на потенциалните кандидати и възможностите за успешно реализиране на проектите.

От гледна точка на оценяването с по-висок брой точки, изходното ниво на енергийна ефективност на сградите в проектните предложения е необходимо да бъде много ниско, т.е. приоритизират се проекти, които биха постигнали енергийна ефективност над 80% без оглед на сферата на дейност.

В сектори „Туризъм“ и „Търговия“ това на практика ограничава възможността за кандидатстване и изпълнение на проекти, тъй като сградният фонд (поради текуща поддръжка и модернизация) не позволява да се направят подобрения в изискуемия мащаб. Въпреки, че е налично необходимото поле за действие и подобрения.

Големите предприятия в секторите „Туризъм“ и „Търговия“ предоставят висококачествена услуга, което за сектор туризъм се определя и от качеството на хотелската база.

Въвеждането на точкова система за оценка, без оглед на индустрията, в която дружествата оперират, поставя дружествата в областта на туризма и търговията в неравностойно положение спрямо другите сектори, в които текуща инвестиция в модернизиране на сградите не е наложителна и не е правена.

Допълнителен аргумент в тази посока е, че основата за изчисление на енергийната ефективност е очакваното енергийно потребление в сравнение със съществуващото, при положение че операциите, дейността и енергийното потребление в сектор „Туризъм“ бяха изключително силно намалени през последните три години, включително и поради пандемията.

  1. По-справедлив критерий за оценка може да бъде реалното спестяване на определено количество потребявана енергия за всеки вложен по програмата лев.

При този вариант ще се отчетат равнопоставено различните сгради и проектни предложения. Например, в туристическия сектор при сгради с голяма сезонна запълняемост оценката ще бъде съпоставима с целогодишно работещи сгради.

  1. Вариант за премахване на ограниченията пред потенциалните кандидати е и съществено редуциране на прага за минимален брой точки.

 

Б.    По отношение на срока на изпълнение и постигане на определено ниво на енергийна ефективност

  1. Предвиденият в Насоките максимален срок за изпълнение на проектите от 24 месеца е недостатъчен за изпълнението на всички необходими правни и фактически действия по реализация на проекта. За целта предлагаме увеличение на срока на изпълнение на 36 месеца и при наличие и доказана невъзможност за изпълнение, поради форсмажорни обстоятелства, да се предвиди възможност за еднократно удължаване на срока на изпълнение с до 6 месеца без загуба на финансиране.

Мотивите за горното предложение се основават на времеемкостта на процесите по подготовка на необходимите документи, избор на изпълнител, въвеждане в експлоатация, отчитане и одит за доказване на постигнатите спестявания, и др. Както и в резултат на увеличаващата се несигурност в политическите и икономически процеси и рисковете от прекъсвания и нарушения във веригите на доставките, които допълнително могат да забавят или възпрепятстват изпълнението на строително-монтажните работи.

Предложените периоди са съобразени със заложения краен срок в Националния план за възстановяване и устойчивост за изпълнение на инвестиционния елемент „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния сграден фонд“, а именно - 30.06.2026 г.

  1. За допълнително ускоряване на изпълнението на проектни предложения и постигане ефективност на програмата предлагаме да бъдат допустими за разглеждане и проектни предложения, които към момента на откриване на процедурата са с проведени процедури за избор на изпълнители, в случаите когато възложителят не е възложител по Закона за обществените поръчки.

За гарантиране на прозрачността на процесите и спазване на изискванията за това, че „финансовите интереси на ЕС и българската държава са защитени и че целите на инвестициите ще бъдат постигнати при спазване на приложимото европейско и национално законодателство“, предлагаме за компонентна от програмата, касаещ големите предприятия, подобни процедури да бъдат признавани след провеждането на надлежна проверка от съответен контролен орган (например, от Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие” или друг орган по компетентност).

  1. Според заложените в Насоките параметри, е налице значителен риск от неравнопоставено третиране при оценката на проектни предложения и степента на постиганата енергийната ефективност от секторите „Туризъм“ и „Търговия“:
  • Процедурата не отчита сезонността на туристическия бизнес. Например, неотопляването на сградите през зимния период на годината за морските хотели, при което най-голяма ефективност се постига при въвеждане на мерки за оптимизиране на отоплението; преимущественото потребяване на енергия през съответния сезон, през който хотелите функционират, но изчисляване на енергийните спестявания на база годишен разход на първична енергия.
  • Модернизираните и обновявани текущо търговски и др. сгради с постигнати по-високи енергийни класове трудно могат да постигнат допълнително спестяване на първична енергия в посочените в Насоките размери.

 

В.    По отношение на допустимостта

  1. По отношение на сектор „Туризъм“ оперативните и статистически данни за последния тригодишен период (2019, 2020, 2021 гг) са изключително влошени във връзка с ограниченията и принудителното преустановяване на дейността, поради пандемичните процеси.

Обръщаме внимание, че реализираните нощувки през 2020 г. и 2021 г. са, съответно – 25% и 50% от тези през 2019 г., което влошава финансовите и икономическите показатели на дружествата. Съответно, в случай че не се предвидят коригиращи изчисления, дружествата в сектор туризъм е вероятно да се окажат предприятия в затруднено положение, съгласно Регламент (ЕС) №651/2014 г., и да не бъдат допуснати до кандидатстване по процедурата.

  1. Предлагаме в Насоките да се предвиди допустимост на проектни предложения, в които съоръжението за производство на енергия от възобновяеми източници може да бъде собственост на кандидата или на свързано с кандидата лице по смисъла на §1 от Допълнителните разпоредби на Търговски закон.

Мотивите ни за това предложение се основават на многообразието и различното структуриране на бизнес модела на свързана група от дружества. В редица случаи потреблението на енергията е от свързано дружество, различно от собственика, което има право да извършва дейност в сградата.

  1. Необходимо е привеждане на условията и дефиницията за енергия за собствено потребление в Насоките в съответствие с постановките на Закона за енергията от възобновяеми източници. В съответствие с действащото законодателство, собственото потребление и производството от възобновяеми източници в една сграда, когато снабдява и други сгради на собственика, не се счита за за продажба на електрическа енергия.

 

Предвид на изложените по-горе факти, обръщаме внимание върху тези проблеми и спешно търсим Вашето съдействие за решаването им. В тази връзка, се обръщам към Вас с предложение за провеждане на среща с участието на представители на браншовите организации, на която да представим съответната аргументация и предложения по отношение проекта на насоки и съпътстващите ги документи.

Надявам се, че ще приемете нашето предложение за среща.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

 


БСК в подкрепа на секторите
Добави мнение