01.11.2022

Синдикати от няколко държави се събрана на двудневна конференция в София, организирана от Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“. Сред тях бяха представители от Франция, Австрия, Полша, Република Северна Македония, Албания, Сърбия и др. Темата на конференцията е "Синдикатите от Западните Балкани: активни участници с ясни граждански и социални ангажименти за ускорена европейска интеграция".

Събитието беше открито от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той припомни, че преди четири години по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) в дневния ред е бил поставен отново въпросът за интеграцията на Западните Балкани. Манолов каза, че процесът на разширяване на ЕС още не е завършил. И застъпи тезата, че е важно държавите от Западните Балкани да са заедно.

Мария Минчева - зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), коментира, че държавите на Балканите трябва да градят отношенията си върху общото помежду им. "Социалните партньори имаха ключова роля в предприсъединителния процес на България. Българската стопанска камара стана проводник на европейското членство на страната чрез създаването на Смесения консултативен комитет България – Европейски съюз. Камарата е инициатор и съучредител на Комитета и го председателства от българска страна в продължение на два последователни мандата. Под егидата на БСК и с нейно дейно участие са създадени първите регионални и браншови работодателски организации, и стартира колективното трудово договаряне на браншово и фирмено ниво. БСК е инициатор и учредител на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Макар и често да заемаме диаметрално противоположни позиции, работодателските и синдикалните организации в България работят в сътрудничество по редица инициативи, като се опитваме да намерим допирни точки на основата на онова, което можем да постигнем заедно. Защото вярваме, че само чрез диалог ще намерим правилните и конструктивни решения, които да стимулират икономическото развитие на страната и да позволят заплащането на достойни възнаграждения", каза в своето приветствие към делегатите Мария Минчева.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Емил Мингов отбеляза, че поддържането на социалния диалог е ключово за решаването на проблемите относно труда и капитала. Високото ниво на доверие между социалните партньори, което не е лесно, безспорно е едно от достиженията на българската практика през изминалите 30 години, каза той.

Държавата, чрез изрични разпоредби на Кодекса на труда, предоставя възможност на социалните партньори да сключват споразумения, с които да определят съдържанието на нормативните актове за регулиране на трудовите отношения, коментира Мингов.

Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения засегна темата за предизвикателствата пред Западните Балкани, сред които последствията от войната в Украйна.

Дата: 01.11.2022

Източник: БТА

Прочетено: 2695