07.11.2022

Днес BusinessEurope публикува своята икономическа перспектива за есента на 2022 г.

"Нашата есенна икономическа прогноза показва, че икономиката на ЕС ще нарасне с 2,8% между 2021 и 2022 г., но само с 0,6% през 2023 г., което е ревизия надолу с 1,5 процентни пункта от нашите летни икономически перспективи", се казва в съобщение на BusinessEurope. Днес европейската бизнес конфедерация публикува своя Autumn 2022 Economic Outlook.

Според BusinessEurope, "дори тази разочароваща перспектива ще зависи от липсата на по-нататъшно увеличение на цените на енергията, от по-нататъшно облекчаване на натиска върху веригата за доставки и от политики, които реагират на шока в цените на енергията по навременен, всеобхватен и добре балансиран начин".

Генералният директор на BusinessEurope Маркус Байрер заяви:

„Бизнес настроението спадна бързо след силното първо полугодие, водено от повторното отваряне на сектора на услугите след COVID. Нарастващите сметки за енергия и продължаващите прекъсвания на веригата за доставки означават, че разходите за предприятията нарастват много по-бързо, отколкото за домакинствата. Със стесняване на маржовете и спад на потребителското търсене много фирми ще се изправят пред битка за оцеляване тази зима. Неотдавнашните решения за инвестиране на други континенти, а не в Европа, поради опасения относно дългосрочните цени на енергията в ЕС, които бяха повишени от дълбочината на настоящата енергийна криза в ЕС, са сигнал, който не може да бъде пренебрегнат. Необходими са действия сега, за да се избегне по-нататъшно изтичане на инвестиции.

Лидерите на ЕС трябва спешно да се споразумеят за нови мерки за облекчаване на енергийните разходи за бизнеса. По-специално, политиците трябва да обмислят мерки в целия ЕС за временно отделяне на цените на електроенергията от цените на газа и да предоставят на правителствата необходимата гъвкавост, за да подкрепят бизнеса, като същевременно поддържат равни условия на единния пазар.

По отношение на макроикономическата политика, бързото постигане на споразумение относно реформата на Пакта за стабилност и растеж може да подкрепи държавите-членки да гарантират, че дългосрочното укрепване на публичните финанси няма да се отлага неоправдано. Въпреки че по-нататъшните увеличения на лихвените проценти вероятно ще действат като допълнително забавяне на растежа, те все пак може да са от съществено значение, за да се гарантира, че инфлационните очаквания ще останат добре закотвени. Социалните партньори могат да играят важна роля в подпомагането да продължим да предотвратяваме появата на пагубна спирала между заплати и цени.“

Дата: 07.11.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 1348