15.11.2022

Зам.-председателят на БСК Мария Минчева в "Референдум" (БНТ)

БНТ, Референдум, 15.11.2022 В студиото икономистите Мика Зайкова и Димитър Събев, зам.-председателят на БСК Мария Минчева, Любослав Костов – главен икономист на КНСБ, Михаил Кръстев – член на Съвета по икономически и публични политики.

„Нашият традиционен спор със синдикатите не е за това колко да е минималната работна заплата (МРЗ), а как се стига до едно определено число. И този спор ще продължава, докато няма ясен механизъм. Трябва да имаме разбиране как се стига до едно число или до друго. Работодателите не чакат държавата да вдигне МРЗ – те повишават възнагражденията, така че да компенсират инфлацията“, каза зам.-председателят на БСК Мария Минчева.

Тя изтъкна регионалните различия в заплащането. "Към м. септември 2022 г. средната работна заплата (СРЗ) за страната е 1787 лв., като за София-град е 2393 лв., а в Кюстендил е 1161 лв. Именно от София-град се получава това повишаване на СРЗ за страната. Ако на тази средна заплата в съответните региони непрекъснато се увеличава размерът на МРЗ, тя очевидно не кореспондира на икономическите реалности. Трябва да има баланс между социалния показател и икономическия показател“, каза още Мария Минчева.

Вижте целия разговор във видеото.

Дата: 15.11.2022

Източник: БНТ

Прочетено: 876